Kavt ja Kavtopat

Kokeneet kirjoittajat eivät ole vielä tarkistaneet sivun nykyistä versiota, ja se voi poiketa merkittävästi 23. huhtikuuta 2020 tarkistetusta versiosta . tarkastukset vaativat 2 muokkausta .

Kavt ja Kavtopat (lat. Cautes et Cautopates ) - Mithraismissa kaksi Mithran toveria taskulamppujen kanssa, jotka seurasivat häntä tauroctonian aikana . Ne näytetään aina yhdessä. Ne näyttävät melkein aina täsmälleen samalta. Ainoa ero on, että Cavt pitää taskulamppua ylhäällä, kun taas Kavtopat pitää sen alhaalla. Niiden nimien alkuperää ei ole varmistettu. Epäselvää on myös, puhutaanko jumaluuksista vai ovatko he Mitran apulaisia ​​uhrauksen aikana, hänen läheisiä palvelijoitaan vai ovatko he vain soihdun kantajia. On myös mahdollista, että tämä pari heijastaa Mithraksen itsensä erilaisia ​​hypostaaseja ja luo siten eräänlaisen "kolmikon" hänen kuvistaan.

Kuvaus

Tauroctony-kohtauksen (Mithran kulttiuhri härän) freskoilla Mithran temppeleissä ( mitreum ) on kuvia Cavtista ja Cautopatista, taskulamput käsissään ja jalat ristissä. Heidän kuvansa ovat pienempiä kuin Mithras itse. Useimmissa tapauksissa Kavt on jumalan vasemmalla puolella ja Kavtopat hänen oikealla puolellaan. Noin 50 tapauksessa heidän asemansa kuitenkin muuttuvat: Kavtopat on oikealla ja Kaut vasemmalla. Harvinaisissa tapauksissa molemmat seisovat vierekkäin uhrihärän takana. Joskus yksi niistä on korkeampi kuin toinen, yleensä se on Kavt. Mithrasin temppeleissä on usein erillisiä alttareita, jotka on omistettu Cautukselle tai Cauthopaatille, ja niistä on kuvia. Stockstadtin löytöjen mukaan Kavt ja Kavtopat pitelevät avaimen kaltaisia ​​esineitä vapaissa käsissään. Niiden tarkka tarkoitus ei ole selvä. Ehkä esineet ovat jotain paimenen roistoa tai vartasta. Molemmat hahmot ovat pukeutuneet tunikoihin ja niillä on Fryygian lippikset päässään , kuten Mithrasilla. Värillisistä tai maalatuista kuvista (freskot, reliefit) näet, että Mitran molempien seuralaisten vaatteet ovat erivärisiä. Kavtilla, joka kantaa valoa ja lämpöä nostetulla taskulampulla, on kirkkaat, eloisat sävyt - punainen tai keltainen. Cavtopatissa, jonka taskulamppu lasketaan ja sammutetaan, vaatteiden värit ovat tummat (harmaa tai tummansininen).

Merkitys

Ylös nostettuna Rooman valtakunnan aikojen Mithran kultin palava soihtu voi merkitä Auringon kulttia ja sen polkua taivaan halki, nousevan aamulla idässä ja laskeutuen horisontin alle illalla lännessä. . Tässä suhteessa Kavt nostetulla soihtulla tarkoittaa nousevaa aurinkoa, päivää, itää, toivoa ja valoa. Muinaisessa taivaalla se vastaa Aldebarania Härän tähdistössä, joka liittyy kevään alkamiseen ja sitten kesään. Kavtopat vastaa laskevaa aurinkoa, iltaa ja yötä, länttä, kärsimystä ja kuolemaa. Taivaalla se vastaa Antaresta Skorpionin tähdistössä, joka symboloi talven alkamista.

Galleria

Lisäykset