Poissonin lause
Kokeneet kirjoittajat eivät ole vielä tarkistaneet sivun nykyistä versiota, ja se voi poiketa merkittävästi 26. heinäkuuta 2022 tarkistetusta
versiosta . tarkastukset vaativat
2 muokkausta .
Poissonin lause on todennäköisyysteorian lause .
Sanamuoto
Olkoon Bernoulli-kokeiden sarja , jossa on "menestyksen" todennäköisyys, on "onnistumisen" lukumäärä.
![p_n](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/6f79dcba35ecde0d43fbb7c914165586166ce8c2)
![\mu _{n}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/267d03f9351dcc8d3d3ac7cad59ea3ba4fecbfef)
Sitten jos
![\lim _{{n\to \infty }}np_{n}=\lambda ;](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/9077cb2de57a31fc658fbb9e53569daa8a09bf59)
![{\displaystyle \lambda >0,}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/6f8621a2fb5c17fbf295fa1bac9b41c1aba3c4f0)
sitten
Todiste
Bernoullin kaavaa käyttämällä saamme sen
![={\cfrac {1}{m!)}}{\cfrac {(n-m+1)(n-m+2)\ldots n}{n^{m))}{\bigg (}\lambda + o{\bigg (}\lambda {\bigg )}{\bigg )}^{m}{\bigg (}1-{\cfrac {\lambda }{n))-o{\bigg (}{\ cfrac {\lambda }{n}}{\bigg )}{\bigg )}^{{nm)),](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/1e2033fd11951e65cf6f9a259fa6b0181ca28afb)
koska
![\lim _{{n\to \infty }}np_{n}=\lambda \;\Leftrightarrow \;p_{n}={\cfrac {\lambda }{n}}+o{\bigg (}{\ cfrac {\lambda }{n}}{\bigg )}](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/747923413235a7647f6f2fbbe5928efa753618bb)
klo
Mutta siitä lähtien
![\lim _{{n\to \infty }}{\cfrac {(n-m+1)(n-m+2)\ldots n}{n^{m}}}={\bigg (}\lim _{{n\to \infty }}{\cfrac {(n-m+1)}{n}}{\bigg )}\cdot {\bigg (}\lim _{{n\to \infty }} {\cfrac {(n-m+2)}{n}}{\bigg )}\cdot \ldots \cdot {\bigg (}\lim _{{n\to \infty }}{\cfrac {(n) )}{n}}{\bigg )}=1;](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/b518ac3ff2f390c139a1fba32816ae2dc7e28889)
![\lim _{{n\to \infty }}(\lambda +o(\lambda ))^{m}=\lambda ^{m};](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/deced2fa5b64d51fc28eccce9bbb4c268a5f4e85)
![\lim _{{n\to \infty }}{\bigg (}1-{\cfrac {\lambda }{n}}-o{\bigg (}{\cfrac {\lambda }{n}}{\ bigg )}{\bigg )}^{{nm}}=e^{{-\lambda }},](https://wikimedia.org/api/rest_v1/media/math/render/svg/0feb6d4187a8bb535bb07fbfc27b2eef34bb92e2)
sitten tuloksena oleva tasa-arvo tulee
QED