Lahja kolikko

Lahjakolikot , muuten lahjoituskolikot ( lat.  dono  - annan) - kolikot, joita ei lasketa liikkeeseen säännölliseen liikkeeseen, vaan jaettavaksi (Venäjän valtakunnassa - keisarin tai suurruhtinaiden toimesta ) rohkaisumuodossa tai minkä tahansa tapahtuman yhteydessä. Ne eroavat työpöytämitaleista lyömällä kolikkopinoon, joskus nimellisarvolla.

Vanha Venäjän valtio

Huolimatta muinaisten venäläisten Vladimirin ja Jaroslavin kulta- ja hopearahojen löydöistä, jotka on lyöty vastaavien bysanttilaisten kolikoiden malliin, niiden käytöstä liikkeessä ei ole näyttöä. Useiden numismaattien mukaan ne toimivat lahjarahana, mutta tämän näkemyksen kanssa on ristiriidassa niiden kulumisjäljet ​​[1] .

Lahjakolikot Venäjän valtakunnassa

Näitä ovat ruplat vuodelta 1762 , lyötyinä kullasta hopearahojen painonormin mukaan, jotka F. Schubertin mukaan jaettiin vartioupseereille - vuoden 1762 palatsin vallankaappauksen osallistujille [2] .

Lahjoituskolikoihin kuuluvat myös puolentoista ruplan - 10 złotyn kolikot, jotka on lyöty vuosina 1835-1836 hopeasta ja kullasta Nikolai I :n hallituskauden 10-vuotispäivän kunniaksi .

25 ruplan arvoiset kultakolikot, lyöty vuosina 1876 , 1896 ja 1908 .

Kultakolikot, joiden kaksinkertainen arvo on 37 ruplaa 50 kopekkaa  - 100 frangia 1902 .

Muistiinpanot

  1. Sotnikova, M.P. X-XI vuosisatojen venäläisten kolikoiden tutkimuksen tulokset valtion Eremitaašissa / Kirjassa: Isänmaamme menneisyys numismatiikan muistomerkeissä. - L .: Avrora, 1977. - s. 9.
  2. Hopearahojen lyömiseen liittyviä leimatietoja ei koskaan käytetty

Katso myös

Linkit