Cvetkovic, Marijan

Marijan Cvetkovic
Serbohorv. Marijan Cvetković
Kroatian sosialistisen tasavallan puheenjohtajiston puheenjohtaja
10. toukokuuta 1982  - 10. toukokuuta 1983
Edeltäjä Jakov Blaževitš
Seuraaja Milutin Baltich
Syntymä 13. lokakuuta 1920 Sisak , serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskunta( 1920-10-13 )
Kuolema 12. syyskuuta 1990 (69-vuotias) Zagreb , Jugoslavian tasavalta( 12.9.1990 )
Lähetys Jugoslavian kommunistien liitto
Palkinnot
taisteluita
 Mediatiedostot Wikimedia Commonsissa

Marijan Cvetkovic ( kroatia Marijan Cvetković ; 13. lokakuuta 1920 , Sisak , serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskunta  - 12. syyskuuta 1990 , Zagreb , Jugoslavia ) - Jugoslavian Kroatian valtiomies, Kroatian sosialistisen tasavallan puheenjohtajiston puheenjohtaja -19398 ), Jugoslavian kansan sankari .

Elämäkerta

Syntynyt työssäkäyvään perheeseen. Jo 15-vuotiaana hän liittyi työväenliikkeeseen. Vuonna 1935 hän liittyi Jugoslavian kommunististen nuorten liittoon, vuonna 1937 hänet pidätettiin poliittisen toimintansa vuoksi, häntä kiellettiin osallistumasta oppilaitoksiin. Siitä huolimatta hän onnistui saamaan toisen asteen koulutuksen ulkoisesti. Vuonna 1938 hänestä tuli Kroatian kommunistisen puolueen jäsen. Zagrebissa hän valmistui kauppa- ja kauppakorkeakoulusta. Hän oli Kroatian komsomolin tasavaltalaisen komitean jäsen. Poliisi pidätti hänet useita kertoja, mutta hän ei koskaan onnistunut löytämään todisteita hänen saattamiseksi oikeuden eteen.

Siitä lähtien, kun natsit miehittivät Jugoslavian, se on ollut mukana kansallisessa vapaustaistelussa Sisakin alueella. Osallistui moniin partisaanien sabotaasioperaatioihin. Kesällä 1942 hänestä tuli pataljoonan komentaja, joka muutettiin pian Moslavinin partisaaniosastoksi. Vuoden 1942 lopussa hän muodosti partisaanimuodostelman Slavoniassa. Sitten hänestä tulee Joža Vlahovicin mukaan nimetyn 16. nuorisoprikaatin poliittinen työntekijä ja kahdestoista Slavonialaisen divisioonan komissaari. Vuonna 1943 hänet nimitettiin kuudennen Slavonian joukkojen apulaiskomissaariksi. Osallistuu useisiin suuriin vapautusoperaatioihin. Helmikuussa 1944 hänet nimitettiin Moslavinan CPY:n piirikomitean sihteeriksi ja Kansallisrintaman sihteeriksi.

Sodan jälkeisenä aikana hän toimi useissa vastuullisissa tehtävissä: hän oli Zagrebin kansansuojeluosaston ensimmäinen johtaja, apulaissisäministeri, Kroatian kansantasavallan suunnittelutoimikunnan puheenjohtaja, Kroatian sosialistiliiton republikaanikomitean sihteeri, terveysneuvoston puheenjohtaja, teollisuusministeri, Kroatian kansantasavallan työministeri.

Hänet valittiin Zagrebin SKJ:n kaupunkikomitean sihteeriksi, Kroatian kommunistiliiton keskuskomitean organisaatiosihteeriksi, CK SKJ:n toimeenpanevan komitean jäseneksi, Jugoslavian liiton liiton liittokomitean puheenjohtajaksi. Kansan vapautussodan taistelijat.

Vuosina 1982-1983 Kroatian sosialistisen tasavallan puheenjohtajiston puheenjohtaja.

Marraskuussa 1953 hänelle myönnettiin Jugoslavian kansan sankarin arvonimi.

Lähteet