General Electric

General Electric Company

General Electricin globaali operaatiokeskus Cincinnatissa
Tyyppi julkinen yhtiö
Vaihtolistaus _ NYSE : GE
Pohja 1878
Perustajat Thomas Alva Edison , Thomson, Elihu , Charles Coffin [d] ja Edwin Huston [d]
Sijainti  Yhdysvallat :Boston,Massachusetts
Avainluvut Lawrence Culp Jr. (Hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja ) [1]
Ala sähkö ( ISIC :)  3510
ilmailu ( ISIC :)  3030
autoteollisuus ( ISIC2910 :) öljy ja
kaasu ( ISIC06 :)  lääketieteelliset 
laitteet ja tarvikkeet ( ISIC3250 :) leasing  ( ISIC :)  _
6491
Tuotteet lentokoneen moottori
Oma pääoma
liikevaihto
 • 74,2 miljardia dollaria ( 2021 ) [4]
Liikevoitto -20,134 miljardia dollaria (2018) [2]
Nettotulo
 • 5,55 miljardia dollaria ( 2020 ) [3]
Omaisuus
Isot kirjaimet
Työntekijöiden määrä
Tilintarkastaja KPMG
Verkkosivusto ge.com
 Mediatiedostot Wikimedia Commonsissa

General Electric (lyhenne GE ; MFA: [ˈdʒɛnəɹəl ɪˈlɛktɹɪk] ; venäläinen General Electric [7] [8] ) on amerikkalainen monipuolinen yhtiö , joka valmistaa monenlaisia ​​laitteita, kuten vetureita , voimalaitoksia (mukaan lukien ydinkaasureaktorit ) , turbiinit , lentokoneiden moottorit , lääketieteelliset laitteet, valokuvauslaitteet, kotitalous- ja valaistuslaitteet, muovit ja tiivisteet sekä laaja valikoima sotilastuotteita pienaseista ja panssaroiduista ajoneuvoista sotilaallisiin avaruusjärjestelmiin ja ydinkärkiin [9] . Noin viidesosa tuotteiden ja palveluiden myyntituloista on Yhdysvaltain liittovaltion viranomaisilta saatuja sotilastilauksia (lukuun ottamatta ulkomaisia ​​aseiden ja sotatarvikkeiden tilauksia) [10] .

Vuodesta 2016 lähtien yhtiön pääkonttori on ollut Bostonissa , Massachusettsissa (USA).

Maaliskuussa 2022 yritys poistui Venäjän markkinoilta Venäjän hyökkäyksen vuoksi Ukrainaan [11] .

Historia

Yrityksen perustivat vuonna 1878 keksijä Thomas Edison ja Grosvenor Lowry ; sitä kutsuttiin alun perin nimellä "Edison Electric Light" (Edison's Electric Lighting), koska sen luomisen tarkoituksena oli kehittää sähköä (eikä kerosiinia, kuten tuohon aikaan yleistä) käyttävä valaistusjärjestelmä. Tämän järjestelmän kaksi pääelementtiä keksittiin vuonna 1879, sähkölamppu, jossa virta loisti hiiltynyttä bambulankaa, ja dynamo (tasavirtageneraattori). Ensimmäinen tällainen järjestelmä asennettiin höyrylaivaan Columbia vuonna 1880. Samaan aikaan Elihu Thomson ja Edwin Huston tekivät vastaavaa tutkimusta , mutta he käyttivät valaistukseen kaarilamppua ja vaihtovirtaa. Vuonna 1892 heidän Thomson-Houston Electric Companynsä sulautui Edisonin yritykseen nimellä General Electric Company, ja sen osakkeet sijoitettiin välittömästi New Yorkin pörssiin. Samana vuonna Edison jätti yrityksen, vuonna 1894 hän myi osakkeensa siinä pysyen vain konsulttina. Yhdistyneen yhtiön ensimmäinen toimitusjohtaja oli Charles Coffin Thomson-Houston Companysta. Valaistuksen lisäksi yhtiö osallistui myös rautateiden, raitiovaunujen, vaihtovirtageneraattorien ja voimalinjojen sähköistykseen. Ainoa vakava kilpailija oli Westinghouse Electric -yhtiö , mutta vuonna 1896 sen kanssa tehtiin sopimus patenttien vaihtamisesta. Vuonna 1900 yritys perusti ensimmäisen teollisen laboratorion Yhdysvaltoihin Schenectadyyn , New Yorkiin. Vuonna 1903 ostettiin muuntajia valmistava Stanley Electric Manufacturing Company (sen perustaja William Stanley keksi muuntajan). Vuodesta 1904 lähtien metalloitua hiiltä alettiin käyttää bambufilamentin sijasta, ja muutamaa vuotta myöhemmin volframifilamenttia , kun yrityksen tutkija William D. Coolidge löysi tavan tehdä tulenkestävät metallit muokattavampia. Vuonna 1913 Coolidge keksi tyhjöröntgenputken (Coolidge-putki), ja Irving Langmuir , myös General Electric -laboratoriosta, havaitsi, että inertillä kaasulla täytetyt lamput kestivät pidempään eivätkä tummuneet ajan myötä. Parannukset vaikuttivat myös sähkövirran tuotantomenetelmiin, vuonna 1901 yhtiö valmisti ensimmäisen toimivan nopean höyryturbiinin (500 kW 1200 rpm, ennen sitä turbiinit toimivat noin 100 rpm:n nopeudella). Vuonna 1903 yritys asensi Chicagoon 5 MW:n turbiinin, ja vuoteen 1910 mennessä yhtiön myymien generaattoreiden kokonaisteho oli miljoona kW vuodessa. Myös sähkötarvikkeiden valikoima laajeni, kun hehkulamppuihin ja tuulettimiin lisättiin leivänpaahdin vuonna 1905, teollisuusjääkaappi vuonna 1911 ja kokeellinen kotitalouksien jääkaappi kuusi vuotta myöhemmin ; kotitalouksien jääkaappien massatuotanto alkoi 1920-luvun lopulla [12] .

Vuonna 1919 General Electric perusti yhdessä AT&T : n ja Westinghousen kanssa American Radio Corporationin (Radio Corporation of America, RCA ), vuonna 1922 käynnisti oman radioaseman, WGY. Myös tällä hetkellä General Electricin laboratoriossa parannettiin tyhjiöputkea , kaiutinta ja sound-on-film -tekniikkaa . Yhteistyö Yhdysvaltain puolustusministeriön kanssa alkoi vuonna 1913, kun yhtiö sai tehtäväkseen kehittää turbiinikäyttöinen alus; Vuonna 1915 ensimmäinen tällainen alus laskettiin vesille. Myös muutamassa vuodessa yhtiö sähköistti koko Yhdysvaltain laivaston. Yritys joutui kuitenkin myös kilpailusyytteisiin: vuonna 1924 yritys määrättiin myymään julkisia voimalaitoksia, vuonna 1930 se erosi Radio Corporation of Americasta [12] .

1920-luvun lopulla ja 1930-luvun alussa yritys toi markkinoille hanat , pölynimurit , ilmastointilaitteet , pesukoneet ja astianpesukoneet . vuonna 1932 perustettiin kodinkonehankintalainausyksikkö. Myös vuonna 1932 Irving Langmuir sai Nobel-palkinnon pintakemian tutkimuksesta. 1930-luvulla yritys kehitti tasasuuntaajan , katodisädeputken , elohopealampun (1934), loistelampun (1938) ja muita innovaatioita. Vuonna 1939 General Electric osoitti Federal Telecommunications Commissionille taajuusmodulaation (FM) edut amplitudimodulaatioon verrattuna; seuraavana vuonna ensimmäinen FM-radioasema aloitti toimintansa [12] .

Toisen maailmansodan vuosina yrityksen liikevaihto nelinkertaistui, GE valmisti yli 50 erityyppistä tutkaa , yli 1 500 voimalaitosta sotilas- ja kauppalaivoille. Vuonna 1942 testattiin ensimmäistä suihkumoottoria , samana vuonna sen pohjalta valmistettiin ensimmäinen yhdysvaltalainen suihkukone Bell XP-59, sodan loppuun mennessä yritys kehitti suihkuturbiinimoottorin [12] .

Sodan päätyttyä yritys palasi siviilituotteiden tuotantoon, mutta kilpailunrajoituskomitea havaitsi, että GE:n osuus sähkölamppujen myynnistä on 85 % (55 % omasta tuotannostaan ​​ja vielä 30 % lisenssillä); vuonna 1949 yhtiö määrättiin siirtämään niihin liittyvät patentit muille yrityksille. 1940-luvulla GE:n laboratoriossa kehitettiin tekniikka suurten silikonien tuotantoon, ja tehdas avattiin vuonna 1947; Silikoneita käytetään tiiviste- ja voiteluaineiden valmistuksessa. Myös 1940-luvun puolivälissä laboratorio aloitti tutkimustyöt ydinenergian alalla, vuonna 1955 merelle laskettiin ydinsukellusvene Seawolf General Electricin valmistamalla reaktorilla. Vuonna 1957 yritys sai luvan rakentaa ydinreaktori, ensimmäinen yksityinen ydinvoimala Yhdysvalloissa. Myös tänä vuonna valmistui suuren kodinkoneiden tuotantolaitoksen rakentaminen Louisvillessä (Kentucky). 1950-luvun kehitykseen kuuluu suihkukoneiden automaattiohjaus, Lexan-polykarbonaattihartsi, ensimmäinen täystransistoriradio, kaasuturbiinit voimalaitoksiin, teollinen timanttitekniikka. Tämän vuosikymmenen vähiten onnistunut projekti oli pääsy tietokonemarkkinoille, tietokonekehitysdivisioona myytiin Honeywellille vuonna 1971 [12] .

Vuonna 1961 GE:stä tuli suurin sähkölaitemarkkinoiden kartellisoinnista syytettyjen 29 yrityksestä , yhtiölle määrättiin 500 000 sakko, se maksoi vielä 50 miljoonaa sähköyhtiöille, jotka ostivat laitteita liian korkealla hinnalla, useat johdon jäsenet erotettiin, kolme sai vankeusrangaistuksen . Yritys osallistui aktiivisesti Apollo - projektiin, siihen osallistui yli 6 tuhatta GE:n työntekijää. 1960-luvun lopulla aloitettiin yrityksen mittava uudelleenorganisointi, yli 200 toimintayksiköstä muodostettiin 43, jotka on ryhmitelty toimialojen ja suoritusten mukaan (kasvava, vakaa ja tappiollinen). Uudelleenjärjestelyn jälkeen GE teki joulukuussa 1976 tähän mennessä suurimman yrityskaupan. maksaa 2,2 miljardia dollaria kaivosyhtiölle Utah Internationalille, jolla on osuutta hiilestä, kuparista, uraanista, rautamalmista, öljystä ja kaasusta; 80 % sen varoista sijaitsi Yhdysvaltojen ulkopuolella, ensimmäisenä vuonna sen osuus General Electricin liikevaihdosta oli 18 %. Vuonna 1973 Ivar Gieveristä tuli yrityksen toinen työntekijä, joka sai Nobel-palkinnon (suprajohtavuuden tutkimuksessa mukana kirjoittamassa) [12] .

1970-luvun puolivälissä yritys käytti noin puoli miljardia dollaria informaatioteknologia-alan yritysten ostoon pyrkiessään kuromaan kiinni tällä alalla. 1970-luvun loppuun mennessä kiinnostus ydinenergiaan laski, tätä yrityksen suuntaa rajoitettiin vuonna 1980, ja siitä lähtien GE on rajoittunut polttoaineen tuotantoon, olemassa olevien reaktorien huoltoon ja ydinenergia-alan tutkimukseen [12] .

Vaikka yhtiön liikevaihto kolminkertaistui 1970-luvun aikana, osakekurssin kasvu oli mitätöntä, sijoittajat uskoivat yrityksen olevan niin sidoksissa Yhdysvaltain talouden eri osa-alueisiin, että se ei pystyisi sitä vauhdittamaan kasvun suhteen. Jack Welch , joka otti yrityksen haltuunsa vuonna 1981 ja aloitti uuden uudelleenjärjestelyn, yritti kumota tämän mielipiteen . 338 yritystä ostettiin (11,1 miljardilla dollarilla) ja 232 yritystä myytiin (5,9 miljardilla dollarilla). Hänen tavoitteenaan oli tehdä General Electricistä johtava yritys kaikilla toimialoilla, joilla yritys oli mukana. Welch kiinnitti erityistä huomiota finanssiosastoon, joka perustettiin vuonna 1943 nimellä General Electric Credit Corporation. Vuoteen 1984 mennessä sen omaisuus oli 16 miljardia dollaria, sen soveltamisalaa laajennettiin vakuutuksiin, kiinteistöihin ja leasingiin. Tuotannon massaautomaatio alkoi, 300 miljoonaa dollaria käytettiin pelkästään Pennsylvanian veturitehtaan modernisointiin. Myös japanilaisen Hitachin kanssa allekirjoitettiin sopimus teollisuusrobottien tuotannosta ja myynnistä Yhdysvalloissa [12] . Vuonna 1984 Utah International myytiin australialaiselle BHP :lle ; siihen mennessä siitä oli tullut yksi Australian suurimmista hiilikaivosyhtiöistä, mutta lupaavin omaisuuserä oli Chilen kuparikaivos Escondida ( Escondida ), vuonna 1981 sille vahvistettiin suuret kuparivarannot, vuonna 1990 niiden kaupallinen kehitys alkoi , pian hän nousi maailman kolmen suurimman tuotannon joukkoon [13] .

Vuonna 1986 RCA, jonka General Electric perusti vuonna 1919, ostettiin 6,4 miljardilla dollarilla; tähän mennessä se sisälsi NBC :n, joka on Yhdysvaltojen suurin televisioverkko. Samana vuonna rahoitusosastoa vahvistettiin ostamalla Employers Reinsurance Corporation (Employers Reinsurance Corporation) 1,1 miljardilla dollarilla ja investointipankki Kidder Peabody and Company (myyty vuonna 1994). Yritysostojen jälkeen palvelut ja korkea teknologia toivat 80 % yhtiön liikevaihdosta ja 20 % puolustussopimuksista. Sillä välin teollisuustuotanto oli laskussa, pahin oli lentokoneiden moottoreiden ryhmässä, 1990-luvun alussa siellä vähennettiin puolet henkilöstöstä [12] .

1990-luvun puoliväliin mennessä General Electricistä oli tullut Yhdysvaltojen kannattavin yritys, jonka liikevaihto oli 70 miljardia dollaria vuonna 1994 ja 100 miljardia dollaria vuonna 1998; vuosipäivä Dow Jonesin teollisuuskeskiarvoon sisällyttämisestä . Noin puolet liikevaihdosta tähän mennessä tuli GE Capitalin talousosastolta. 1990-luvulla GE aktivoitui kansainvälisellä näyttämöllä ja käytti noin 30 miljardia dollaria 130 yrityksen hankintaan Euroopassa ja teki useita suuria yritysostoja Japanissa (Japan Leasing Corporation, Toho Mutual Life Insurance) ja Brasiliassa (DAKO SA, suurin kaasuliesien valmistaja maassa). 1990-luvun lopulla alkoi yritysten massasulkeminen ja tuotannon siirtäminen halvan työvoiman maihin. Kun Welch lähti vuonna 2001, markkina-arvo oli saavuttanut 505 miljardia dollaria, toiseksi vain Microsoftin , ja hänen hallituskautensa 20 vuoden aikana liikevaihto oli kasvanut 27,2 miljardista dollarista 130 miljardiin dollariin, ja nettotulot olivat kasvaneet 1,6 miljardista dollarista 12,7 miljardiin dollariin. miljardi Welchin uran finaalia pilasi jonkin verran epäonnistunut 45 miljardin dollarin Honeywellin kanssa (Euroopan komissio esti sen). Sen sijaan rahoitusyhtiö Heller Financial Inc. ostettiin 5,3 miljardilla dollarilla [12] .

Welchin seuraaja oli Geoffrey Immelt . Hänen johdollaan tehtiin useita media-alan yritysostoja vuonna 2002, mukaan lukien Telemundo Communications Group (espanjankielinen televisioverkko) ja Bravo (kaapeliverkko), yhteensä nämä kaksi kauppaa maksoivat lähes 4 miljardia dollaria. Toiset 9 miljardia dollaria käytettiin tänä vuonna teollisiin hankintoihin, mukaan lukien BetzDearborn (vedenpuhdistuskemikaalien valmistaja) ja Interlogix (elektroniset turvajärjestelmät). Vuonna 2003 lääkinnällisten laitteiden divisioonassa (entinen Immelt johti) tehtiin useita merkittäviä hankintoja, erityisesti suomalainen Instrumentarium (2,3 miljardilla dollarilla) ja brittiläinen yritys Amersham (9,5 miljardilla dollarilla). Sen jälkeen GE Healthcare -divisioonan pääkonttori siirrettiin Isoon-Britanniaan. Mutta suurin kauppa vuonna 2003 (14 miljardia dollaria) oli ranskalaisen Vivendi -yhtiön amerikkalaisen sivuliikkeen osto , jonka pääasiallinen voimavara oli Universal Pictures -elokuvastudio . Toukokuussa 2004 perustettiin mediaryhmittymä NBCUniversal . Samaan aikaan GE myi vähitellen matalakatteisen vakuutusliiketoimintansa, ja osa vakuutusvaroista allokoitiin Genworth Financialille [12] .

Vuonna 2007 ilmailudivisioonaa täydennettiin Smiths Aerospacen ostolla (4,8 miljardilla dollarilla) [14] ja öljy- ja kaasudivisioonaa Vetco Grayn ja Hydril Pressure & Controlin ostoilla (yhteensä 3 miljardilla dollarilla) [15] . [16] .

Vuonna 2009 enemmistöosuus (51 %) NBCUniversalista myytiin Comcastille ja loput osakkeet myytiin vuonna 2013 [17] . Vuonna 2010 ostettiin kaasumoottoreiden valmistaja Dresser Inc. ja vuonna 2013 öljypumppujen valmistaja Lufkin Industries (molempien liiketoimien arvo oli 3 miljardia dollaria) [18] . Vuonna 2014 ranskalaisen Alstomin energiadivisioona ostettiin 17 miljardilla dollarilla [19] . Vuonna 2015 myytiin 26,5 miljardin dollarin kiinteistösalkku [20] . Myös tänä vuonna merkittävä osa finanssiliiketoiminnasta myytiin ja vapautuneet varat lunastivat omia osakkeitaan jopa 90 miljardin dollarin arvosta [21] .

Vuonna 2016 kiinalainen Haier maksoi 5,4 miljardia dollaria GE Appliancesin kodinkoneosastosta; Yksikön liikevaihto oli 5,9 miljardia dollaria vuonna 2014, ja se työllisti 12 000 henkilöä, lähes kaikki Yhdysvalloissa. Siitä tuli erillinen rakennelma Haier-ryhmän sisällä, sen pääkonttori pysyi Louisvillessä (Kentucky) [22] .

Vuonna 2017 öljy- ja kaasudivisioona yhdistettiin Baker Hughesiksi . Tästä yrityksestä tuli GE:n (ja yhden maailman suurimmista öljykenttäpalveluyrityksistä) osittain määräysvallassa oleva tytäryhtiö. Kaupan arvo oli 30 miljardia dollaria [23] . Toukokuussa 2017 Saudi-Arabian kanssa allekirjoitettiin 15 miljardin dollarin sopimus; kuningaskunta on yksi yrityksen suurimmista asiakkaista [24] .

Vuoden 2018 puolivälissä yhtiö ilmoitti aikovansa myydä kaksi divisioonaa, liikenteen ja sairaanhoidon. Kuljetusliiketoiminnan ostaja oli Wabtec Corporation, joka maksoi 2,9 miljardia dollaria käteisellä ja 24,9 % osakkeistaan. Tytäryhtiö BioPharma (osa lääketieteen divisioonaa) myytiin Danaher Corporationille 21,4 miljardilla dollarilla, ja loput divisioonasta on tarkoitus erottaa itsenäiseksi yhtiöksi [2] . Yhtiö päätti tilikauden 2018 yli 22 miljardin dollarin nettotappiolla, mikä johtui pääasiassa energia-divisioonan aineettomien hyödykkeiden alaskirjauksista. Yritystä vastaan ​​esitetyt syytökset tilinpäätösten vääristymisestä esitettiin jo Welchin päivinä (vuonna 2001) [12] , oikeuslääketieteellisen kirjanpitäjän Harry Markopoloksen ( joka paljasti Bernard Madoffin huijauksen ) mukaan yritys piilottaa vielä 38 miljardin dollarin tappiot. väärennetyt raportit (erityisesti riittämättömät eläkevakuutusvarat) [25] .

Opas

Vuodesta 1913 alkaen hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana on toiminut yksi henkilö; Vuoteen 1967 asti yhtiöllä oli rinnakkainen toimitusjohtajan virka.

Johtamisen aikajana:

Nykyinen ohje:

Aktiviteetit

Vuoden 2018 lopussa yhtiö sisälsi 8 ​​divisioonaa [2] :

USA:n osuus liikevaihdosta on 38 %, seuraavaksi tulevat Eurooppa (20 %), Aasia (19 %), Lähi-itä ja Afrikka (13 %) sekä muu Amerikka (10 %). Yli puolet varoista on Yhdysvalloissa (52 %), jota seuraa Eurooppa (27 %), Aasia (8 %) ja muu Amerikka (6 %). Myynnistä 4 % on Yhdysvaltain valtion virastojen osuus ja 3 % puolustusilmailutuotteita [2] .

Vuodesta 2019 lähtien yhtiö sijoittui Forbes Global 2000 :n suurimpien julkisten yhtiöiden listalla 389. sijalle , mukaan lukien 45. liikevaihdon, 107. varallisuuden ja 125. markkina-arvon perusteella, ilman nettotuloa [26] .

Taloudellinen tulos miljardeissa dollareissa [2] [27] [28] [29]
1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
liikevaihto 112.2 130.4 126.4 132.2 134.2 123,8 136.3 151.6 172,5 182,5 153,7 148,9 146,5 146,7 146,0 116.4 115.2 119.5 118.2 121.6
Nettotulo 10.72 12.74 13.68 14.12 15.00 17.22 16.72 20.74 22.21 17.41 11.03 11.64 14.15 13.64 13.06 15.15 -6.320 7 500 -8,484 -22.36
Omaisuus 405.2 437,0 495,0 575.2 647,5 750,3 673.2 697,3 795,7 797,8 780,3 745,4 718,0 685,0 656,6 654,0 489.1 359.1 369,2 309.1
Työntekijöitä, tuhat ihmistä 210 223 219 219 218 307 316 319 327 323 290 273 301 305 307 305 333 295 313 283

Osakkeenomistajat

Vuoden 2018 lopussa General Electric laski liikkeeseen 8,73 miljardia osaketta, joiden kokonaisarvo ( markkina-arvo ) elokuussa 2019 oli 211 miljardia dollaria. Osakkeiden kokonaismäärästä 59,05 % kuuluu institutionaalisille sijoittajille . Suurin niistä [30] :

Osakkeenomistajan nimi Osakkeiden lukumäärä, milj Prosentti Paketin hinta
The Vanguard Group Inc. 639,17 7.32 15,45 miljardia dollaria
Blackrock Inc. 503,26 5.77 12,17 miljardia dollaria
FMR LLC 450,43 5.16 10,89 miljardia dollaria
State Street Corporation 348,63 3.99 8,43 miljardia dollaria
Hinta T. Rowe Associates, Inc. 289,37 3.32 7,00 miljardia dollaria
Barrow Hanley Mewhinney & Strauss LLC 111,79 1.28 2,70 miljardia dollaria
Geode Capital Management LLC 108,77 1.25 2,63 miljardia dollaria
Northern Trust Corporation 102.08 1.17 2,47 miljardia dollaria
Bank of New York Mellon Corporation 93,50 1.07 2,26 miljardia dollaria
Hotchkis & Wiley Capital Management LLC 89.19 1.02 2,16 miljardia dollaria
Harris Associates L.P. 86,69 0,99 2,10 miljardia dollaria
Norges Bank Investment Management 73,34 0,84 1,77 miljardia dollaria
Trian Fund Management L.P. 70,87 0,81 1,71 miljardia dollaria
Franklin Resources Inc. 68,36 0,78 1,65 miljardia dollaria
Pzena Investment 59,56 0,68 1,44 miljardia dollaria

Tytäryhtiöt

Tärkeimmät tytäryhtiöt vuoden 2018 lopussa [31] :

Tuotteet

Siviilituotteet

Moottorit Suihkuturbiinimoottorit
 • J31 (P-59 Airacomet jne.)
 • J33 (P-80 Shooting Star)
 • J35 (F-84 Thunderjet ja F-89 Scorpion)
 • J47 (Boeing B-47 Stratojet ja muut)
 • J79/CJ805 (B-58 Hustler ja muut)
 • J85/J610 (T-38 Talon/Learjet 23)
Kevyet ja matalan ohituksen moottorit
 • CF700 (Learjet 23)
 • General Electric F101 (B-1 Lancer)
 • General Electric TF34/CF34 (S-3 Viking jne.)
 • F404 (F/A-18 Hornet)
 • F110 (F-14B/D Super Tomcat ja muut)
 • F118 (Lockheed U-2 ja muut)
 • YF120 (Lockheed YF-22 ja muut)
 • CFE738 (Dassault Falcon 2000)
 • F412 (F/A-18 Hornet)
 • F414 (F/A-18E/F Super Hornet)
 • F136 (F-35 Lightning II)
 • HF120 (Honda HA-420 HondaJet jne.)
Turbopuhallinmoottorit korkealla ohitussuhteella Potkuriturbiinit ja avoimet tuulettimet
 • CT7 (AH-64 Apache ja muut)
 • GE36
 • T407 (Sikorsky CH-53K)
 • T31 (XF2R Dark Shark ja muut)
 • Walter M601 ( Lue L-410 Turbolet ja muut)
Turboakselimoottorit
 • T58 (SH-3 Sea King ja muut)
 • T64 (CH-53E Super Stallion ja muut)
 • T700/CT7 (AH-64 Apache jne.)
 • GE38 (Lockheed P-7 ja muut)
Teollisuusmoottorit Autoille
 • LV100
Tietojenkäsittelyjärjestelmät

Sotilastuotteet

General Electricin rakenteessa keskustoimiston lisäksi oli seitsemän rakenteellista osastoa (yhtiöiden, osastojen, osastojen, osastojen jne. muodossa), jotka palvelivat sotilaallisia ja muita liittovaltion hallituksen määräyksiä: [32]

 • Aircraft Equipment Division (AED) , Burlington, Vermont - ilmailuaseiden, monipiippuisten järjestelmien ja tornejen osasto [33] .
Ase
 • EX-28  - 30 mm:n automaattiase kelluviin panssaroituihin ajoneuvoihin, prototyyppi [34]
 • EX-29 (Mk 29) - 20 mm:n automaattiase kelluville panssaroiduille ajoneuvoille tyyppi LVTP-7 [35]
 • GE-120B - 20 mm:n automaattiase kelluviin panssaroituihin ajoneuvoihin, prototyyppi [35]
 • GAU-10/A  - 12,7 mm lentokonekivääri
 • GE-127A ja GE-127B  - 27,5 mm:n automaattiase panssaroituihin ajoneuvoihin, prototyyppi [36]
Monipiippuiset järjestelmät ( pyörivät pankkiaseet )
 • M61 Vulcan  - 20 mm kuusipiippuinen lentotykki [37]
 • M134 Minigun  - 7,62 mm kuusipiippuinen lentokonekivääri [38] [39]
 • XM214 Microgun  - 5,56 mm kuusipiippuinen lentokonekivääri, prototyyppi [40]
 • M163 VADS  - 20 mm kuusipiippuinen ilmatorjuntatykki [41]
 • GAU-7/A  — 20 mm:n kuusipiippuinen lentotykki lentokoneille [42]
 • GAU-8/A Avenger  — 30 mm:n seitsemänpiippuinen lentotykki lentokoneille [43]
 • GAU-12/U Equalizer  – 25 mm:n viisipiippuinen lentokonetykki lentokoneille [44]
 • GAU-13/A  – 30 mm:n nelipiippuinen lentotykki, prototyyppi [45]
 • GAU-19/A (GE CAL 50) — 12,7 mm kolmipiippuinen lentokonekivääri helikoptereille [38] [46]
 • Mk 15 CIWS  - 20 mm:n kuusipiippuinen merivoimien ilmatorjuntatykistöjärjestelmä [47]
Tornit panssaroituja ajoneuvoja Sotilasilmailu Ohjusaseet Torpedo-aseistus Laivan aseistus Radioelektroniikkalaitteet Automaattiset komento- ja ohjausjärjestelmät joukkoille (ACCS) Taistelutietojärjestelmät (CICS) Palontorjuntajärjestelmät (FCS) Ydin- ja lämpöydinaseet

Kaikki nämä yritykset ja laitokset olivat yksityisessä omistuksessa olevia valtion omistamia laitoksia (GOCO), joita hallinnoi Yhdysvaltain atomienergiakomissio , jossa GE toimi näiden laitosten toiminnan määritellyn rakenteen pysyvänä urakoitsijana [53] .

Muistiinpanot

 1. 1 2 3 4 General Electric Co (GE.N) - Yrityksen  virkailijat . Reuters . Haettu 14. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 15. elokuuta 2019.
 2. 1 2 3 4 5 Vuosikertomus 2018 SEC-arkistointilomakkeesta 10-  K . General Electric Company (26. helmikuuta 2019). Haettu 14. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 27. heinäkuuta 2019.
 3. 1 2 3 YLEINEN SÄHKÖYRITYS Vuosikertomus 10-K 2020
 4. https://www.sec.gov/ix?doc=/Archives/edgar/data/40545/000004054522000008/ge-20211231.htm
 5. YLEINEN SÄHKÖYHTIÖ Vuosikertomus 10-K 2020
 6. General Electricin (GE) osakeavaintiedot
 7. General Electric  / I. V. Uryupin // Grigorjev - Dynamiikka. - M  .: Great Russian Encyclopedia, 2007. - S. 648. - ( Great Russian Encyclopedia  : [35 osassa]  / päätoimittaja Yu. S. Osipov  ; 2004-2017, v. 8). - ISBN 978-5-85270-338-5 .
 8. General Electric / 18572 // Big Encyclopedic Dictionary  / Ch. toim. A. M. Prokhorov . - 1. painos - M  .: Great Russian Encyclopedia , 1991. - ISBN 5-85270-160-2 .
 9. 1 2 Nuclear Weapons Databook, v. 2, 1987 , s. 38.
 10. Dr. Gordon Adams, johtaja, puolustusbudjettiprojekti . / Puolustusministeriön hyväksyntä määrärahoihin varainhoitovuodelle 1991: Kuulemiset S. 2884:stä. - 4. toukokuuta 1990 - Pt. 6 - s. 466-1483 s.
 11. General Electric keskeytti toimintansa Venäjällä . Haettu 8. maaliskuuta 2022. Arkistoitu alkuperäisestä 8. maaliskuuta 2022.
 12. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 General Electric Company - Yrityksen profiili, tiedot, yrityksen kuvaus, historia, taustatiedot General Electric  Companysta . International Directory of Company Histories, Vol.63. St. James Press, 2004 . NetIndustries, LLC.. Haettu 14. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 16. marraskuuta 2021.
 13. BHP Billitonin  historia . Rahoitusuniversumi. Haettu 11. maaliskuuta 2016. Arkistoitu alkuperäisestä 12. maaliskuuta 2016.
 14. Claudia H. Deutsch . GE ostaa British Aerospace Companyn  (englanniksi) , The New York Times (16. tammikuuta 2007). Arkistoitu alkuperäisestä 20. maaliskuuta 2017. Haettu 16.8.2019.
 15. General Electric ostaa Vetco Grayn 1,9  miljardilla dollarilla . ReliablePlant.com (8. tammikuuta 2007). Haettu 16. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 6. kesäkuuta 2014.
 16. GE Oil & Gas ostaa Hydril Pressure Controlin  ( 29. tammikuuta 2008). Haettu 16. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 9. heinäkuuta 2014.
 17. David Lieberman. Comcast saa päätökseen GE:n 49 %:n osuuden  NBCUniversalista . Määräaika (19. maaliskuuta 2013). Haettu 17. tammikuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 27. maaliskuuta 2019.
 18. Ernest Scheyder . GE ostaa öljypumppujen valmistajan Lufkinin lähes 3 miljardilla dollarilla , Reuters  ( 8. huhtikuuta 2013). Arkistoitu alkuperäisestä 27. marraskuuta 2015. Haettu 16.8.2019.
 19. Alstomin hallitus äänestää GE:n hankinnan puolesta  , Ranska News.Net. Arkistoitu alkuperäisestä 9. heinäkuuta 2014. Haettu 16.8.2019.
 20. ↑ General Electric myy 26,5 miljardin dollarin kiinteistösalkun  . BBC uutiset. Haettu 16. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 16. joulukuuta 2018.
 21. GE myy suurimman osan rahoitusyksiköstään, palauttaa jopa 90 miljardia dollaria sijoittajille  (eng.)  (downlink) . Reuters (11. huhtikuuta 2015). Haettu 16. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 16. marraskuuta 2015.
 22. ↑ Kiinan Haier ostaa GE:n laiteyksikön 5,4 miljardilla dollarilla  . USA TODAY (15. tammikuuta 2016). Haettu 16. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 15. tammikuuta 2016.
 23. EU hyväksyi GE:n Baker Hughesin oston ilman  ehtoja , Reuters . Arkistoitu alkuperäisestä 31. toukokuuta 2017. Haettu 16.8.2019.
 24. GE ilmoittaa 15 miljardin dollarin liikesopimuksista Saudi-Arabian kanssa , Reuters  ( 20. toukokuuta 2017). Arkistoitu alkuperäisestä 19. heinäkuuta 2018. Haettu 16.8.2019.
 25. Breakingviews – GE:llä on enemmän menetettävää ilmiantajalta , Reuters  ( 15. elokuuta 2019). Arkistoitu alkuperäisestä 16. elokuuta 2019. Haettu 17.8.2019.
 26. ↑ General Electric Forbesin listoilla  . Globaali 2000: Maailman suurimmat julkiset yhtiöt . Forbes (toukokuu 2019). Haettu 19. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 9. elokuuta 2019.
 27. Vuosikertomus 2003 SEC-arkistointilomakkeesta 10-  K . General Electric Company (1. maaliskuuta 2004). Haettu 14. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 26. tammikuuta 2022.
 28. Vuosikertomus 2008 SEC-arkistointilomakkeesta 10-  K . General Electric Company (18. helmikuuta 2009). Haettu 14. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 15. elokuuta 2019.
 29. Vuosikertomus 2013 SEC-arkistointilomakkeesta 10-  K . General Electric Company (27. helmikuuta 2014). Haettu 14. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 15. elokuuta 2019.
 30. [ https://www.nasdaq.com/symbol/ge/institutional-holdings General Electric Company (GE) Institutional Ownership & Holdings  ] . Nasdaq.com. Haettu 14. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 30. joulukuuta 2017.
 31. Vuosikertomus 2018 (Näytelmä 21  ) . General Electric Company (26. helmikuuta 2019). Haettu 14. elokuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 15. elokuuta 2019.
 32. Myynti Navy Prime Contractorsille Arkistoitu 26. tammikuuta 2022 Wayback Machinessa , heinäkuuta 1976, s. 65.
 33. Myynti Navy Prime Contractorsille Arkistoitu 26. tammikuuta 2022 Wayback Machinessa , heinäkuuta 1976, s. viisikymmentä.
 34. Chinn, 1987 , s. 365.
 35. 12 Chinn , 1987 , s. 325.
 36. Chinn, 1987 , s. 329.
 37. Chinn, 1987 , s. 33-38.
 38. 12 Chinn , 1987 , s. 7.
 39. Chinn, 1987 , s. 95.
 40. Chinn, 1987 , s. 99.
 41. Chinn, 1987 , s. 48.
 42. Chinn, 1987 , s. 119.
 43. Chinn, 1987 , s. 133.
 44. Chinn, 1987 , s. 171.
 45. Chinn, 1987 , s. 159.
 46. Chinn, 1987 , s. yksitoista.
 47. Chinn, 1987 , s. 42.
 48. Friedman, 1982 , s. 117.
 49. Friedman, 1982 , s. 169.
 50. 1 2 Nuclear Weapons Databook, v. 2, 1987 , s. 148.
 51. Nuclear Weapons Databook, v. 2, 1987 , s. 71.
 52. Nuclear Weapons Databook, v. 2, 1987 , Uranium Inventorys at Other Sites, s. 87.
 53. Nuclear Weapons Databook, v. 2, 1987 , Entisen hallituksen omistamat ydinkärkilaitokset, s. 38.

Kirjallisuus

Linkit