USA

USA
Englanti  Yhdysvallat
Lippu Suuri sinetti
Motto : " Jumalaan luotamme " (vuodesta 1956)
"Jumalaan luotamme"
" E Pluribus Unum " (perinteinen)
"Monesta yksi "
Hymni : " The Star-Spangled Banner "

Yhdysvallat maailmankartalla
itsenäistymisen päivämäärä 4. heinäkuuta 1776 (julistettu) 3. syyskuuta 1783 (tunnustettu) (  Ison-Britannian kuningaskunnalta )
Virallinen kieli ei, de facto amerikkalainen englanti [*1] [1] [2]
Iso alkukirjain Washington
Suurimmat kaupungit New York , Los Angeles , Chicago , Houston , Phoenix , Philadelphia , San Antonio , San Diego , Dallas , San Jose , Austin , Jacksonville , Fort Worth , Columbus , Charlotte , San Francisco , Indianapolis , Seattle
Hallitusmuoto liittopresidenttitasavalta [ 1]
Poliittinen järjestelmä liitto
Presidentti Joe Biden
Varapresidentti Kamala Harris
Senaatin tilapäinen presidentti Patrick Leahy
Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi
Korkeimman oikeuden presidentti John Roberts
Federal Reserven puheenjohtaja Jerome Powell
Osavaltio. uskonto maallinen valtio
Alue
 • Kaikki yhteensä 9 519 431 [*2] [3]  km²  ( 4. maailmassa )
 • % veden pinnasta 6.76
Väestö
 • Arviointi (2021) ↗ 336 023 460 ihmistä  ( 3. )
 •  Tiheys 34,55 henkilöä/km²
BKT ( PPP )
 • Yhteensä (2019) 21 433 biljoonaa dollaria [4]   ( 2. )
 • Asukasta kohti 65 254 $ [4]   ( 7. )
BKT (nimellinen)
 • Yhteensä (2022) 21 433 biljoonaa dollaria [4]   ( 1. )
 • Asukasta kohti 65 254 $ [4]   ( 7. )
HDI (2019) 0,926 ( erittäin korkea ; 15. )
Asukkaiden nimet amerikkalainen, amerikkalainen, amerikkalaiset
Valuutta Yhdysvaltain dollari ( USD, koodi 840 )
Internet-verkkotunnukset .us , .mil , .gov
ISO-koodi MEILLE
IOC koodi USA
Puhelinkoodi +1
Aikavyöhykkeet −5…−10
autoliikennettä oikealla
 Mediatiedostot Wikimedia Commonsissa

USA _ _  _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _  _ _  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  tai Yhdysvallat ( eng .  Yhdysvallat, USA , puhekielessä - Amerikka ) on osavaltio Pohjois - Amerikassa . Pinta-ala - 9,5 miljoonaa km² [* 3] [5] ( 4. sija maailmassa ). Väkiluku on hieman yli 336 miljoonaa ihmistä (2022, arvio, 3. sija maailmassa ). Yhdysvallat on liittovaltion presidenttitasavalta , joka koostuu hallinnollisesti 50 osavaltiosta ja Columbian liittovaltiosta ja joka hallitsee myös hallinnollisesti useita saarialueita ( Puerto Rico , Neitsytsaaret , Guam ja muut).

Pääkaupunki on Washingtonin kaupunki ( D.C. ). Asukasluvultaan suurimmat metropolialueet - New York , Los Angeles ja Chicago - ovat tärkeimpiä globaaleja kaupunkeja . Yhdysvallat rajoittuu pohjoisessa Kanadaan , etelässä Meksikoon , ja sillä on meriraja lännessä Venäjän ja etelässä Kuuban kanssa. Sitä pesee lännestä Tyynimeri , idästä Atlantin valtameri ja pohjoisesta Jäämeri .

Amerikan Yhdysvallat syntyi vuonna 1776 yhdistämällä kolmetoista brittiläistä siirtomaata , jotka julistivat itsenäisyytensä . Amerikan vallankumoussota jatkui vuoteen 1783 asti ja päättyi kolonistien voittoon. Vuonna 1787 hyväksyttiin Yhdysvaltain perustuslaki ja vuonna 1791 Bill of Rights , joka rajoitti merkittävästi hallituksen toimivaltaa suhteessa kansalaisiin. Vuonna 1861 konfliktit orjia omistavien eteläisten ja teollisten pohjoisten osavaltioiden välillä johtivat nelivuotisen sisällissodan alkamiseen . Seurauksena pohjoisten osavaltioiden voitosta oli laajalle levinnyt orjuuden kielto sekä maan yhdistäminen jakautumisen jälkeen, joka syntyi, kun eteläiset osavaltiot yhdistyivät konfederaatioksi ja julistivat itsenäisyytensä Washingtonista.

Ensimmäiseen maailmansotaan saakka Yhdysvaltojen virallinen ulkopoliittinen toiminta rajoittui osittain intresseihin Pohjois-, Keski- ja Etelä- Amerikan alueilla vuonna 1823 laaditun Monroe-doktriinin mukaisesti . Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain kongressi ei antanut suostumusta maan liittymiselle kansainvälisiin järjestöihin (esimerkiksi Kansainliittoon ja sen alaisuudessa toimivaan kansainvälisen oikeuden kamariin ), mikä rajoitti Yhdysvaltojen roolia maailmanpolitiikassa . . Maan osallistuminen Hitlerin vastaiseen koalitioon lisäsi kuitenkin merkittävästi Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa maailmannäyttämöllä, ja 1900- luvun puolivälistä lähtien maasta tuli ns. " Ensimmäinen maailma ". Vuonna 1945 Yhdysvalloista tuli ensimmäinen ydinvoima ja ensimmäinen ja ainoa maa, joka käytti ydinaseita sotilasoperaatioissa ( Hiroshiman ja Nagasakin atomipommitukset ). Vuodesta 1946 lähtien Yhdysvallat on ollut maailmanlaajuisessa yhteenotossa Neuvostoliiton kanssa , joka kesti 1990-luvun alkuun asti , jolloin Neuvostoliitto lakkasi olemasta .

Yhdysvalloilla on armeija [6] , jolla on planeetan tehokkain ydinvoimakapasiteetti käytettyjen taistelukärkien kokonaismäärällä mitattuna , mutta ydinkärkien kokonaismäärällä mitattuna vain Venäjä [7] [8] , mukaan lukien maailman suurimmat merivoimat ; oltava pysyvä paikka YK : n turvallisuusneuvostossa veto -oikeudella ; ovat Pohjois-Atlantin liiton (NATO) perustajavaltio, yksi Yhdistyneiden Kansakuntien , Maailmanpankin , Kansainvälisen valuuttarahaston , Amerikan valtioiden järjestön (OAS) ja muiden kansainvälisten järjestöjen perustajista .

Yhdysvallat on pitkälle kehittynyt maa , ja se on maailman suurin talous nimellisen BKT :n mukaan ja toiseksi BKT:n (PPP) mukaan . Vaikka maan väkiluku on vain 4,3 % maailman [9] , amerikkalaiset omistavat noin 40 % maailman kokonaisvarallisuudesta [10] . Yhdysvallat on johtavassa asemassa maailmassa useissa sosioekonomisissa indikaattoreissa, mukaan lukien keskipalkka [11] , HDI , BKT asukasta kohden ja työn tuottavuus [12] . Yhdysvaltain talous on jälkiteollinen , jolle on ominaista palvelusektorin ja osaamistalouden dominointi , mutta maan tuotantopotentiaali on edelleen maailman toiseksi suurin [13] .

Maan talous muodostaa noin neljänneksen maailman BKT :sta [14] ja tuottaa kolmanneksen maailman sotilasmenoista [15] , mikä tekee Yhdysvalloista maailman suurimman taloudellisen ja sotilaallisen maan. Tämä tarjoaa Yhdysvalloille suurimman poliittisen ja kulttuurisen vaikutuksen maailmassa, sekä johtajuuden tieteellisessä tutkimuksessa ja teknologisessa innovaatiossa sekä planeetan ainoan supervallan ( hypervallan ) aseman [16] [17] [18] .

Etymologia

Vuonna 1507 saksalainen kartografi Martin Waldseemüller julkaisi maailmankartan, jossa läntisen pallonpuoliskon maat nimettiin Amerikkaksi italialaisen tutkimusmatkailijan ja kartografin Amerigo Vespuccin kunniaksi. Tämä oli ensimmäinen toponyymin "America " ​​käyttö​​. [19] .

Ensimmäinen dokumentoitu nimen "Yhdysvallat" käyttö on 2. tammikuuta 1776 päivätty kirje, jonka kirjoitti Stephen Moylen , George Washingtonin avustaja . Kirjeessä everstiluutnantti Joseph Reidille Moylen ilmaisi halunsa kuljettaa "Amerikan yhdysvaltojen täydet ja riittävät valtuudet" Espanjaan auttamaan vallankumouksellisessa sodassa [20] [21] [22] .

Ensimmäinen tunnettu julkaisu nimestä "Yhdysvallat" oli nimettömässä esseessä The Virginia Gazettessa , joka julkaistiin Williamsburgissa , Virginiassa , 6. huhtikuuta 1776 [23] .

Confederationin artiklojen toinen versio (ensimmäinen Yhdysvaltain perustuslakiasiakirja), jonka John Dickinson oli laatinut ja joka valmistui aikaisintaan 17. kesäkuuta 1776, sisälsi tekstin: "Tämän konfederaation nimi on Amerikan Yhdysvallat " [24] . Valtioliiton artiklojen lopullinen versio, joka lähetettiin osavaltioille ratifioitaviksi vuoden 1777 lopussa, sisältää lauseen "Tämän konfederaation nimi on Amerikan Yhdysvallat" [25] . Kesäkuussa 1776 Thomas Jefferson kirjoitti lauseen "YHDYSVALLAT" isoilla kirjaimilla itsenäisyysjulistuksen "alkuperäiseen luonnokseensa" [24] . Tämä luonnos julkaistiin vasta 21. kesäkuuta 1776, ja on epäselvää, kirjoitettiinko se ennen vai sen jälkeen, kun Dickinson käytti termiä "Yhdysvallat" 17. kesäkuuta laatimassaan Confederation artiklaluonnoksessa .

Maan nimen lyhyt muoto - "Yhdysvallat" ( eng.  Yhdysvallat ) - on myös vakio. Muita yleisiä maiden nimien muotoja englanniksi ovat myös "USA", "USA" ja "America". Puhekielessä käytetty muoto on "US of A". ja kansainvälisellä tasolla "valtiot" (venäjäksi "valtiot"). 1700-luvun lopun runoissa ja lauluissa suosittu nimi " Columbia " tulee Amerikan löytäjän Kristoffer Kolumbuksen nimestä ; Yhdysvaltain toponyymiassa se kiinnitettiin nimellä " Columbian liittovaltio " [26] .

Alun perin virallisella nimellä "Yhdysvallat" oli vain monikkomuoto  - "Yhdysvallat ovat", esimerkiksi Yhdysvaltain perustuslain 13. muutoksessa , joka ratifioitiin vuonna 1865 [27] . Yksikkömuoto - "Yhdysvallat on" - tuli suosituksi vasta Yhdysvaltain sisällissodan päättymisen jälkeen . Vakiomuoto on tällä hetkellä yksikkömuoto; monikkomuoto säilyy vain idiomissa "these United States" ( englanniksi  "these United States" ). Ero yksikön ja monikon välillä on tärkeä rooli, koska se korostaa, että puhumme yhdestä tilasta [28] .

Yhdysvaltain kansalaisten demonyymi on " amerikkalaiset " ( eng.  Americans ). Englannin kielessä sana "amerikkalainen" viittaa harvoin aiheisiin tai aiheisiin, jotka eivät liity suoraan Yhdysvaltoihin [29] .

Maantiede

Sijainti

Yhdysvaltojen ydinalue (kutsutaan mannerosavaltioiksi ) sijaitsee Pohjois-Amerikan mantereella ja ulottuu Atlantin valtamerestä idässä Tyynellemerelle lännessä. Yhdysvallat rajaa etelässä Meksikoa ja pohjoisessa Kanadaa . Lisäksi Yhdysvaltoihin kuuluu vielä 2 osavaltiota. Amerikan mantereen äärimmäisenä luoteisosassa on Alaskan osavaltio , joka myös rajoittuu Kanadaan. Venäjän raja kulkee Beringin salmen läpi . Havaijin osavaltio sijaitsee Tyynellämerellä . Yhdysvallat omistaa myös useita saaria Karibialla (kuten Puerto Rico ) ja Tyynellämerellä ( Amerikan Samoa , Midway , Guam ja muut).

Aihealueet

Yhdysvaltojen yhden tai toisen hallinnon alaisuudessa on (mutta ei sisälly niihin) useita saarialueita, joilla on erilaiset asemat. Palmyran asumattoman atollin alueella Yhdysvaltain perustuslaki on täysin voimassa . Muilla alueilla on oma peruslainsäädäntö. Suurin näistä alueista on Puerto Rico .

Yhdysvaltain alueet:

Amerikan Samoa
Guam
Pohjois-Mariaanit
Puerto Rico
Yhdysvaltain Neitsytsaaret

Helpotus

Maan pääalueella, Atlantin alangon länsipuolella , ulottuu Appalakkien vuoristo , jonka takana ovat Keskitasangot (200-500 m merenpinnan yläpuolella), Great Plains Plateau (600-1500 m). Melkein koko länsi on Cordilleran vuoristojärjestelmän miehittämä .

Grand Canyon on ainutlaatuinen luonnonilmiö, valtava kanjoni, noin 1,8 km syvä ja 446 km pitkä.

Ilmasto

Koska maa sijaitsee suurella alueella, melkein kaikki ilmastovyöhykkeet ovat edustettuina siinä  - Pohjois - Alaskan arktisesta ilmastosta Havaijin ja Etelä - Floridan trooppiseen ilmastoon .

Luonto ja luonnonvarat

Maaperässä on runsaasti erilaisia ​​luonnonvaroja, mukaan lukien kivi- ja ruskohiili , rauta- ja mangaanimalmi . Cordilleralla , Coloradon tasangolla , Great Plainsilla ja Meksikon alamaalla on kuparin , sinkin , lyijyn , hopean , kromiitin , vanadiinin , volframin , molybdeenin , titaanin , monimetalli- , uraani- ja elohopeamalmeja sekä rikkiä . , fosfaatit ja muut kemialliset raaka-aineet.

Syviä kanjoneita muodostaneet joet kuuluvat Tyyneen valtamereen virtaavien vesien altaisiin. Mississippi (jossa on sivujoki Missouri ) - yksi planeetan pisimmistä jokijärjestelmistä - ulottuu 6420 kilometriä. Kanadan rajalla ovat Great Lakes  - Superior , Huron , Michigan , Erie , Ontario .

Kasvillisuus

Kordillerien rinteet ovat tiheiden havumetsien peitossa, Appalakkien  - leveälehtisiä metsiä; preeriaa ei juuri ole jäljellä. Alaskan pohjoisosassa tundran kasvillisuus on yleistä.

Kosteuden runsaus edistää Atlantin alueiden ja Appalakkien monimuotoisimman kasvillisuuden kehittymistä; ja erityisesti metsäkasvillisuus. Puita ei löydy vain paljailta kallioilta tai matalalta soiselta paikalta; jälkimmäisessä kasvaa korkea ruoko ja sammalta . Appalakkien kasvisto erottuu laajasta lajivalikoimasta , mukaan lukien puulajit: Amerikkalaisia ​​kastanja- ja plataanilajeja , hikkoria , magnoliaa ja tulppaanipuuta löytyy täältä .

Uuden-Englannin metsäinen alue on puulajiltaan samanlainen kuin Kanadan rannikkoprovinssit. Pohjoisessa sitä ympäröi mäntyalue , jonka tärkeä edustaja on Weymouth-mänty . Lehtipuiden alue ulottuu suunnilleen Allegheny -joen laaksoon , joka toimii kahden kasvullisen alueen, Pennsylvanian ja esi-Mississippin, rajana, mutta yleisesti ottaen ero ei ole terävä, ja samat puulajit löytyvät täältä. sekä Pohjois- että Etelä-Atlantin alueilla ilmastoeroista huolimatta.

Etelä-Atlantin osavaltioiden rannikon hiekkakaistaleet ja soiset alamaat ovat mäntymetsien peitossa. Täällä mäntyjen vieressä kohoaa myös valtavat , suorarunkoiset sypressipuut , jotka ovat tyvestä paksuuntuneet kuin sipuli ja jotka lepäävät juurakansa ilmaosan vahvoilla prosesseilla, kun taas maanalaisesta osasta työntyy ulos tikarin muotoisia hengityselimiä. rungosta (josta mehiläispesät tehtiin). Sypressin oksat on ripustettu harmaalla " espanjapartalla ". Itäosan metsissä on runsaasti aluskasvillisuutta, köynnöksiä ja muita kiipeilykasveja; Etelä-Carolinan ja Georgian metsissä on laikkuja , appelsiinipuita , katalpaa , villirosmariinia ; Floridan kasvillisuus on jo trooppista .

Millään lauhkean vyöhykkeen maista , paitsi Itä-Aasian maista, ei ole niin runsasta ja monipuolista kasvistoa kuin Yhdysvalloissa. Keskialtaassa Appalakkien vuoristosta Illinoisin preeriaan muodostuu entisistä loputtomista metsistä, joiden pinta-ala oli yhtä suuri kuin Ranskan, Espanjan ja Italian yhteenlaskettu ja nyt ihmisen suuresti harventama alue. lähes yksinomaan lehtipuita - tammi , saarni , jalava , hikkori ja muut. Pohjoisessa niitä rajoittaa Weymouthin mäntyvyöhyke , Appalakkien eteläosassa palsamikuusen alue ja vielä etelämpänä Meksikonlahden  lähellä suomänty- ja suosypressialue . .

Lännessä metsät katkeavat jo sellaisissa esi-Mississippin osavaltioissa kuin Illinois (lempinimi "steppivaltio"), ja rajattomat niittyarot ( preeriat ) alkavat. Ruohokasvillisuuden (joiden niittyjen väri on keväällä punainen, kesällä sininen ja syksyllä keltainen) vallitsevuus riippuu toisten mukaan ilmasto-olosuhteista, toisten mukaan maaperän jauhemaisuudesta . On kuitenkin myös paikkoja, joissa entiset preeriat ovat kasvaneet metsillä - esimerkiksi Kentucky Green -joen valuma -alueella ja Missourin tasangolla lähellä St. Louisia . Preeriakasvisto (nyt leikattu pelloiksi, ajettavat tiet) - tiheämpi ja korkeampi kasvillisuus. Mississippin länsipuolella ovat Great Plainsin alueet, joissa kasvillisuus on harvalukuisempaa (kuivuudesta johtuen) kuin esi-Mississippiä edeltäneillä preeriailla. Vielä kauempana, Kalliovuorille asti, on jo aavikkoaroja, joissa Tšernobyl on hallitseva , erityisesti Arkansas -joen takana olevilla suolaisilla mailla . Täällä alkaa myös kaktusten tiheys , minkä ansiosta Llano Estacadon alue muistuttaa Meksikon Sierra Madren rinteitä .

Vielä lännessä, mutta vain yksinomaan vuoristossa, metsäalueet alkavat uudelleen (mutta nämä eivät ole enää itäosan tiheitä metsiä): puut eivät ole täällä niin haaroittuneita, ei ole aluskasvillisuutta, liaanit ovat harvinaisia; ja metsät ovat enemmän puistoja kuin Kentuckyn ja Virginian neitseellisiä metsiä. Mississippin laaksossa äärimmäisten lämpötilojen ja kuumien kesien ja rankkasateiden vuoksi lähes trooppiset kasvit lisääntyvät paikoissa, joissa keskilämpötila on paljon alhaisempi kuin muissa samoilla leveysasteilla olevissa maissa - esimerkiksi sokeriruoko , puuvilla , maissi , runsaat sadot.

Kalliovuorten ja Tyynenmeren rinteen kasvisto on hyvin erilainen: Ylä-Missourista Teksasin ylängöille ja Coloradon tasangolta Sierra Nevadaan kalkkipitoisilla ja suolaisilla alueilla kasvaa kaktuksia ja mugwort, jotka saavuttavat suuria korkeuksia korkeat ylängöt. Saman alueen eteläosissa piikkipensaat saavuttavat huomattavan korkeuden. Kalliovuoria pitkin kohoaa korkeammalle katajavyöhyke , sitten - mäntyjä. Tyynenmeren rinteelle kehittyi kosteiden länsituulien vaikutuksesta mahtava havupuukasvillisuus jättimäisine edustajineen; se kattaa Sierra Nevadan korkeat laaksot ja kalliot, menee pohjoiseen Brittiläiseen Kolumbiaan ja Alaskaan , haarautuen itään Idahon , Montanan ja Wyomingin osavaltioihin . Täällä vallitsee pseudohemzie , joka saavuttaa jopa 80 ja jopa 100 metrin korkeuden. Rannikkoalueilla kasvaa vieläkin korkeampi sekvoia : se muodostaa valtavia metsiä lähellä Venäjän jokea .

Geologia

Maaperässä on runsaasti erilaisia ​​luonnonvaroja, erityisesti kivi- ja ruskohiiltä , ​​rautaa ja mangaanimalmia . Cordillerailla , Coloradon tasangolla , Great Plainsilla ja Meksikon alamaalla on kuparin, sinkin, lyijyn, hopean, kromiitin, vanadiinin, volframin, molybdeenin, titaanin, polymetallin, uraanin, elohopeamalmien, kullan, rikin, fosfaattien ja muiden kemikaalien esiintymiä. raakamateriaalit.

Tarina

historiallisia päivämääriä

Hallinnollinen jako

USA:n kartta osavaltioiden nimillä ru(2).svg

Amerikan yhdysvallat koostuu 50 osavaltiosta , jotka ovat liittovaltion tasavertaisia ​​alamaita, pääkaupungin liittovaltiopiirin Kolumbian ja Palmyran atollin yhdistyneen järjestäytymättömän alueen . Jokaisella osavaltiolla on oma perustuslakinsa , lainsäädäntö-, toimeenpano- ja oikeuslaitoksensa. Suurin osa osavaltioiden nimistä tulee intiaaniheimojen nimistä sekä Englannin ja Ranskan kuningasten nimistä.

Osavaltiot on jaettu piirikuntiin ( Englannin  kreivikunta, seurakunta ( Louisiana ), kaupunginosa ( Alaska )) - pienemmät hallintoyksiköt (pienempi kuin osavaltio, mutta ei pienempi kuin kaupunki), lukuun ottamatta viittä lääniä ( borough ) kaupungissa. New Yorkista . Yhteensä maassa on 3 141 maakuntaa Yhdysvaltain väestönlaskentatoimiston mukaan . Delawaressa on vähiten kreivikuntia (3) ja Texasissa eniten kreivikuntoja (254). Piirien hallinnon toimivaltuudet ja suhteet alueellaan sijaitsevien siirtokuntien kunnallisiin viranomaisiin vaihtelevat suuresti osavaltioittain. Kunnat hoitavat kuntaelämää .

Yhdysvaltain osavaltiot:

Idaho
Iowa
Alabama
Alaska
Arizona
Arkansas
Wyoming
Washington
Vermont
Virginia
Wisconsin
Havaiji
Delaware
Georgia
Länsi-Virginia
Illinois
Indiana
Kalifornia
Kansas
Kentucky
Colorado
Connecticut
Louisiana
Massachusetts
Minnesota
Mississippi
Missouri
Michigan
Montana
Maine
Maryland
Nebraska
Nevada
New Hampshire
New Jerseyssä
New York
Uusi Meksiko
Ohio
Oklahoma
Oregon
Pennsylvania
Rhode Island
Pohjois-Dakota
Pohjois-Carolina
Tennessee
Texas
Florida
Etelä-Dakota
Etelä-Carolina
Utah


Väestö

Ensimmäiset ihmiset ( Siperiasta Alaskaan muuttaneet intiaaniheimot ) asettuivat Yhdysvaltoihin noin 10 tuhatta vuotta sitten, ja heidän jälkeläisensä pysyivät hallitsevana etnisenä komponenttina 1600-luvun loppuun asti. Yhdysvaltojen nykyaikainen väestö heijastaa kuitenkin paljon vähemmän alkuperäiskansojen geneettistä perintöä, koska suurimmaksi osaksi nykyajan asukkaat ovat suhteellisen tuoreiden (XVII-XX vuosisatoja) Euroopasta (pääasiassa länsimaista ) ja Afrikasta tulevien maahanmuuttajien jälkeläisiä . Vain Yhdysvalloissa syntyneiden maahanmuuttajien lapset saavat täyden oikeuden tulla kutsutuksi "amerikkalaisiksi" . Maassa on selkeä jako ulkomaalaisiin ja alkuperäisiin, joiden välillä on huomattava kulttuurinen ja kielellinen etäisyys. Tämä ero kuitenkin rajoittaa sisäistä jakautumista. Amerikkalaiset Yhdysvallat  on heterogeeninen kansakunta, jolla on heterogeeninen roturakenne. Hallitseva rotu kaikilla suhteilla ja alueilla (Havaijin osavaltiota lukuun ottamatta) on tällä hetkellä valkoihoinen rotu  - maahanmuuttajat Yhdistyneestä kuningaskunnasta , Saksasta , Puolasta , Irlannista ja muista Euroopan maista. Lisäksi erottuvat negroidit , mongoloidit , amerikanoidit ja muut, jotka muodostavat yli kolmanneksen väestöstä. Väestödynamiikka on seuraava:

Väestö, miljoona ihmistä
17901800 [30]181018201830184018501860187018801890
3.9 5.2 7.2 9.6 12.9 17.1 23.2 31.4 38.6 49.4 63
19001910192019301940195019601970198019902000
76.2 92.2 106 123.2 132.2 151.3 179.3 203.2 226.5 248.7 281.4
20102020
308.7 331.4

Kieli (kielet

US Census Bureaun mukaan Yhdysvalloissa puhutuin äidinkieli on englanti . Vuonna 2009 228,7 miljoonaa yli 5-vuotiasta amerikkalaista (80,0 %) puhui sitä äidinkielenään. Espanja on 35,5 miljoonan Yhdysvaltain asukkaan (12,4 %) äidinkieli [31] .

Venäjän kieli sijoittuu 9. sijalle puhujien lukumäärässä Yhdysvalloissa - yli 882 tuhatta ihmistä (0,31 %). Yleisyydeltään se on huonompi kuin kiina (2,6 miljoonaa), tagalog (1,5 miljoonaa), ranska (1,3 miljoonaa), vietnami (1,3 miljoonaa), saksa (1,1 miljoonaa) ja korea (1,0 miljoonaa). ) [31] .

Eniten venäjänkielisiä amerikkalaisia ​​asuu New Yorkin osavaltiossa (218 765 ihmistä eli 30,98% kaikista venäjän kielen äidinkielenään puhuvista), pienin - Wyomingin osavaltiossa (170 henkilöä eli 0,02%). Kymmenen eniten venäjän kieltä puhuvaa osavaltiota ovat myös Kalifornia , New Jersey , Illinois , Massachusetts , Pennsylvania , Washington , Florida , Maryland ja Oregon . Pohjois - Kaliforniassa asuu melko suuri määrä maahanmuuttajia Siperiasta ja Kaukoidästä .

Eniten venäjänkielisiä asukkaita on Alaskassa : noin 3 % ymmärtää venäjää jossain määrin ja noin 8,5 % tunnustaa ortodoksisuutta . Tämä on seurausta aiemmasta kuulumisesta Venäjän valtion alueelle.

Havaijin osavaltiossa englanti ja havaiji ovat molemmat virallisia kieliä [32] . New Mexicossa on laki, joka takaa englannin ja espanjan käytön, Louisianassa  englannin ja ranskan käytön (vaikka yhtäkään kieliä ei ole nimetty viralliseksi).

Inkorporoitumattomat saaristoalueet, joilla on niihin liittyvä asema (itse asiassa Yhdysvaltain merentakaiset omaisuudet ), sekä englanti antavat virallisen tunnustuksen alkuperäiskansojen kielille: Samoa ja chamorro tunnustetaan vastaavasti Amerikan Samoassa ja Guamissa . Carolina ja Chamorro tunnetaan Pohjois- Mariaanien saarilla ; Espanja on Puerto Ricon virallinen kieli .

Yhdysvaltain nimet tärkeimmillä kielillä:


kaupungit

US Census Bureaun mukaan noin 82 % amerikkalaisista asuu kaupungeissa tai esikaupungeissa (kaupunkitaajamissa), puolet heistä asuu kaupungeissa, joissa asuu yli 50 000 ihmistä.

Yhdysvalloissa on 314 kaupunkia , joissa asuu yli 100 tuhatta ihmistä , 10 kaupunkia , joissa asuu yli miljoona asukasta ja 4 kaupunkia , joissa asuu yli kaksi miljoonaa ihmistä ( New York , Los Angeles , Chicago ja Houston ) ).

Yhdysvaltain suurimmat kaupungit Lähde: USCB :n kaupunkiväestö 1.7.2019 . 
Ei. Nimi Osavaltio Väestö
yksi New York New York 8,336,817
2 Los Angeles Kalifornia 3 979 576
3 Chicago Illinois 2,693,976
neljä Houston Texas 2 320 268
5 Phoenix Arizona 1 680 992
6 Philadelphia Pennsylvania 1 584 064
7 San Antonio, Pyhä Antonio Texas 1,547,253
kahdeksan San Diego Kalifornia 1,423,851
9 Dallas Texas 1,343,573
kymmenen San Jose Kalifornia 1 021 795
yksitoista Austin Texas 978.908
12 Jacksonville Florida 911.507
13 Fort Worth Texas 909.585
neljätoista Kolumbus Ohio 898.553
viisitoista Charlotte Pohjois-Carolina 885.708
16 San Francisco Kalifornia 881.549
17 Indianapolis Indiana 876.384
kahdeksantoista Seattle Washington 753,675
19 Denver Colorado 727.211
kaksikymmentä Washington Kolumbian alue 705,749

Uskonto

Yhdysvaltain perustuslain ensimmäinen lisäys [33] , joka hyväksyttiin 15. joulukuuta 1791, julistaa kirkon ja valtion erottamisen , jonka "perustajaisät " ymmärsivät kiellona perustaa valtion uskonto  - samankaltaisesti kuin mitä tehtiin. paikka Isossa-Britanniassa . Vuoden 2002 Pew Global Attitudes Project -tutkimuksen mukaan Yhdysvallat on ainoa kehittynyt maa, jossa suurin osa väestöstä sanoi, että uskonnolla on "erittäin tärkeä rooli" heidän elämässään [34] .

Yhdysvaltain hallitus ei pidä virallisia tilastoja uskonnosta. Vuoden 2018 CIA World Factbookin mukaan Yhdysvaltojen uskonnollinen kokoonpano on seuraava:

Pew Research Centerin mukaan protestantit Yhdysvalloissa jaetaan uskonnollisiin ryhmiin seuraavasti:

Ortodoksien määrä Yhdysvalloissa on noin 0,55 % väestöstä [37] [38] . Yhdysvalloissa on autokefalinen paikallinen ortodoksinen kirkko - Orthodox Church in America (OCA), joka sai autokefalian Venäjän ortodoksisesta kirkosta vuonna 1970. OCA:n ja Kirkkojen maailmanneuvoston mukaan sen lukumäärä on miljoona ihmistä [39] . Riippumattomat tutkijat arvioivat 85 000 - 115 000 OCA-uskovia Yhdysvalloissa [40] . Myös Yhdysvalloissa on useita muiden lainkäyttöalueiden ortodoksisia kirkkorakenteita; niistä suurin:

Poliittinen järjestelmä

Vuonna 1787 hyväksytyn Yhdysvaltain perustuslain mukaan tietyt valtuudet osavaltion vallan käyttöön siirretään Yhdysvaltain liittovaltion hallitukselle . Yhdysvaltain osavaltiot käyttävät osavaltiovaltuuksia, joita ei perustuslaissa ole määrätty siirrettäväksi liittohallitukselle.

Yhdysvaltain perustuslaissa vahvistetaan vallanjaon periaate , jonka mukaan liittovaltion hallitus koostuu lainsäädäntö-, toimeenpano- ja oikeusviranomaisista, jotka toimivat toisistaan ​​riippumatta.

Tärkeimmät poliittiset puolueet ovat republikaanit ja demokraatit . Mukana on myös monia muita pienempiä puolueita .

Ulkopolitiikka

Yhdysvaltain ulkopolitiikan tavoitteena on saavuttaa kaksi päätavoitetta - varmistaa valtion ja sen kansalaisten turvallisuus sekä varmistaa maan kansalaisten hyvinvointi.

Talous

Taloudelliset indikaattorit
Nimellinen BKT 23,99 biljoonaa dollaria (Q4 2021) [41]
bruttokansantuotteen kasvu 5,7 %

(2021)

[41]
Työllisyys 62,9 %

(marraskuu 2018)

[42]
Työttömyys 3,9 %

(joulukuu 2021)

[43]
CPI- inflaatio 2,2 %

(marraskuu 2018)

[44]
Köyhyys 11,8 % (2018) [45]
Valtion velkaa 21 biljoonaa dollaria (2018) [46]
Kotitalouksien pääoma 109 biljoonaa dollaria (Q3 2018) [47]

Yhdysvaltain talous on nimellisarvoltaan maailman suurin talous [48] , ja sen osuus maailman BKT :sta viimeisten 50 vuoden aikana on vähintään neljäsosa [49] .

Amerikan talouden läpinäkyvyys on erittäin korkea. Yhdysvaltain valtion virastot julkaisevat kymmeniä erilaisia ​​tilastoraportteja ja talousindikaattoreita kerran viikossa, kahdessa, kuukaudessa, vuosineljänneksessä ja vuodessa. Lainsäädännön mukaan osa niistä tarkistetaan myöhemmillä jaksoilla riippuen uusien tietojen vastaanottamisesta [50] .

Tarkistettavia raportteja ovat esimerkiksi talousanalyysitoimiston julkaisemat kuukausiraportit bruttokansantuotteesta sekä väestön henkilökohtaisista tuloista ja menoista . Indikaattorien tarkistaminen ylöspäin tai alaspäin ei ole harvinaista [51] .

Yhdysvalloissa julkaistaan ​​kymmenien julkisten lisäksi kymmeniä yksityisten (kaupallisten ja julkisten) organisaatioiden indikaattoreita. Esimerkiksi sellaiset indikaattorit kuin ADP -yhtiön työttömyysraportti , Michiganin yliopiston Consumer Sentiment Index , Standard & Poor’s -toimiston Case-Schiller-indeksi jne . ovat ansainneet luottamuksen pitkän olemassaolonsa ajan. [52]

Maan talous on yksi maailman monipuolisimmista kansantalouksista, ja se on ollut maailmantalouden johtoasemassa viimeiset 100 vuotta. 2000-luvun alusta lähtien sen vaikutus maailmantaloudessa on kuitenkin hieman vähentynyt kiihtyneen globalisaation ja kehitysmaiden talouksien kasvun vuoksi [53] .

Vuonna 2019 kulutusmenojen osuus Yhdysvaltain taloudesta oli 68 prosenttia [54] . Elokuussa 2010 Yhdysvaltain työvoimaan kuuluu yli 154 miljoonaa ihmistä. Hallitus on maan suurin työnantaja, jolla on yli 21 miljoonaa ihmistä valtionyhtiöiden ja -rakenteiden palveluksessa. Yksityisten yritysten suurin työllistävä sektori on terveydenhuolto ja sosiaalihuolto (16,4 miljoonaa henkilöä). Noin 12 prosenttia työntekijöistä on ammattiliittojen jäseniä (Länsi-Euroopassa 30 prosenttia [55] ). Teollisuuden työpaikkojen määrä on vähentynyt 5 miljoonalla vuodesta 2000 [56] .

Yhdysvaltain taloutta vahvisti vapaakauppa-alueen luominen Kanadan ja Meksikon kanssa ( NAFTA ) vuosina 1994-2008. Yhdysvaltojen tavaraviennin määrä NAFTA-maihin kasvoi vuosina 1993–2013 yli viisinkertaiseksi: 141,8 miljardista dollarista 529,0 miljardiin dollariin [57] . Yhdysvaltoihin NAFTA-maista tuotujen tavaroiden arvo samana ajanjaksona yli nelinkertaistui: 150,8 miljardista dollarista 625,0 miljardiin dollariin [57] .

Yhdysvaltain julkinen velka on yli 21 biljoonaa dollaria [ 58] . Vuodesta 2012 lähtien Yhdysvaltain julkinen velka on ylittänyt Yhdysvaltain vuotuisen BKT:n [59] .

Vuoden 2008 maailmanlaajuinen talouskriisi vaikutti merkittävästi Yhdysvaltoihin. Valmistettujen tuotteiden määrä on edelleen alle potentiaalin [60] . Kriisi aiheutti työttömyyden kasvun (joka on nyt laskussa, mutta on edelleen kriisiä edeltäneen tason), kuluttajien luottamuksen laskun , konkurssien lisääntymisen, verokriisin pahenemisen, inflaation kiihtymisen, sekä polttoaineen ja elintarvikkeiden hintojen nousu.

Yhdysvaltain budjettialijäämän dynamiikka vuosina 2002–2012 [61] .

Tilivuosi Alijäämä, miljardeja dollareita Suhde tuloihin, %
2002 158 9
2003 378 21
2004 413 22
2005 318 viisitoista
2006 248 kymmenen
2007 161 6
2008 459 kahdeksantoista
2009 1413 67
2010 1 294 60
2011 1 300 56
2012 (ennuste) 1 327 54

Ala

Yhdysvaltain teollisuudelle on ominaista korkea teollinen ja alueellinen keskittyminen. Se edustaa kaikkia olemassa olevia toimialoja, jotka keskittyvät sekä massa- että rajoitettujen tuotteiden tuotantoon.

Teollisuus tuottaa (2004) alle 20 % maan BKT:sta (palvelut - 79,4 %; maatalous - noin 0,9 % BKT:sta). Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan vuonna 2012 teollisuustuotannon ja palveluiden osuus Yhdysvaltain BKT:sta oli 22,1 % (3,23 biljoonaa dollaria) ja 76,8 % (11,2 biljoonaa dollaria).

Maatalous

Maatalouden osuus BKT:sta on alle 1 % [62] , mutta Yhdysvallat on maailman suurin maissin ja soijan tuottaja [63] . Yhdysvallat on geneettisesti muunnettujen elintarvikkeiden tärkein kehittäjä ja tuottaja , yli puolet maailman geneettisesti muunnetun viljan määrästä tuotetaan täällä [64] . 48 osavaltiossa 35 % alueesta on laitumena , 28 % on metsän peitossa ja 21 % maataloudessa.

Maailmanpankin mukaan Yhdysvallat sijoittui vuonna 2012 valtavalla marginaalilla maailman ensimmäisellä sijalla vehnän viennissä (32,8 miljoonaa tonnia arvoltaan 11,1 miljardia dollaria) [65] .

Kansainvälinen kauppa

Vuoden 2014 tietojen mukaan Yhdysvaltojen vienti on 1,45 biljoonaa dollaria (2. sija Kiinan jälkeen) ja tuonti 2,19 biljoonaa dollaria (1. sija maailmassa) [66] .

Vienti (1,45 biljoonaa): öljytuotteet , autot , lentokoneet , helikopterit , autojen varaosat, lääkkeet .

Tärkeimmät ostajat: Kanada (17 %), Meksiko (13 %), Kiina (9,2 %), Japani (4,6 %), Saksa (4,2 %)

Tuonti (2,19 biljoonaa): raakaöljy , tietokoneet , autot , öljytuotteet , koneenosat , matkapuhelimet , lähetyslaitteet .

Tärkeimmät toimittajat: Kiina (20 %), Kanada (15 %), Meksiko (13 %), Japani (5,9 %), Saksa (5,5 %), Etelä-Korea (3,2 %) [66] .

Kuljetus

Yhdysvalloissa on erittäin kehittynyt liikenne- , suunnittelu- ja muu infrastruktuuri , jonka ylläpitoon käytettiin vuonna 2011 2,4 % maan BKT:sta, mikä oli noin 362 miljardia dollaria.

Huolimatta menojen absoluuttisesta kasvusta viimeisen 10 vuoden aikana [67] , maan infrastruktuurimenojen osuus on edelleen alle 1960-luvulla saavutetun 3,1 prosentin huipputason BKT:stä [68] .

Autotiet

Yhdysvaltain moottoritieverkosto on maailman pisin tieverkosto. Sen kokonaispituus on 6 506 204 km [69] .
Se sisältää sekä liittovaltion tiet ( Interstate Highway System ) että osavaltion ja paikalliset tiet.

Rautatiet

Huolimatta siitä, että rautateiden määrä on lähes puolittunut 1920-luvun jälkeen, Yhdysvalloissa on edelleen maailman pisin rautatieverkko, 226 427 kilometriä [70] .

Lentoliikenne

Yhdysvalloissa on eniten lentokenttiä ja lentokenttiä , joissa on kovat kiitotiet (kiitoradat) maailmassa . Tällaisten ilmakeskittymien kokonaismäärä on 5194 [71] .
Maa on johtavassa asemassa myös päällystämättömien kiitotiellisten lentokenttien määrässä. Tällaisia ​​kohteita on 9885 [72] .
Yhdysvaltojen yläpuolella oleva ilmatila on yksi planeetan vilkkaimmista. Näin ollen The Guardianin mukaan vuonna 2012 neljä maailman 10 vilkkaimmasta lentokentästä oli amerikkalaisia ​​[73] .
Hofstran yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan Yhdysvaltojen osuus maailman kotimaan lentomatkoista on jopa 70 prosenttia [74] .

Energiaa

Vuonna 2013 Yhdysvallat tuotti 4058 miljardia kWh sähköä [75] . Vuoden 2012 tietojen mukaan maa tuottaa 18,8 prosenttia maailman sähköntuotannosta ja on tällä indikaattorilla maailman toisella sijalla Kiinan jälkeen [76] .

Vuonna 2013 sähköstä 67 % tuotettiin fossiilisilla polttoaineilla toimivissa lämpövoimalaitoksissa : 39 % hiilellä , 27 % maakaasulla , 1 % öljyllä . Sähköstä 19 % tuotettiin ydinvoimalaitoksilla ja 7 % vesivoimalaitoksilla . 6 % sähköntuotannosta perustuu uusiutuvaan energiaan : 1,5 % - biopolttoainevoimaloita, 0,4 % - geotermistä energiaa, 0,2 % - aurinkoenergiaa, 4,1 % - tuulienergiaa [75] . Sähkön tuonti Yhdysvaltoihin vuonna 2012 oli 47 miljardia kWh [76] .

Merkittävä osa Yhdysvaltojen energiankantajista tuodaan maahan, mutta " liuskevallankumouksen " yhteydessä ostetun öljyn määrä vähenee vähitellen. Jos Yhdysvallat toi vuonna 2005 10,1 miljoonaa tynnyriä päivässä, niin vuonna 2014 se oli vain 7,4 miljoonaa barrelia [77] . Samaan aikaan vuosina 2010–2013 Yhdysvaltojen öljynostot vähenivät Venezuelassa 33,5 %, Nigeriassa 76,4 % ja Meksikossa 26,1 % [77] . Tänä aikana öljyn ostoja lisättiin Saudi-Arabiassa ja Kuwaitissa [77] .

Vuodesta 2015 lähtien yhdysvaltalaiset kaasuyhtiöt ovat alkaneet viedä nesteytettyä maakaasua [78] , ja saman vuoden joulukuussa lakisääteinen öljynvientikielto poistettiin [79] .

kulttuuri

Lomat

päivämäärä venäläinen nimi Paikallinen nimi Huomautuksia
4. torstai marraskuuta kiitospäivä kiitospäivä
25. joulukuuta joulu joulu
1. tammikuuta Uusivuosi Uudenvuodenpäivä
Tammikuun 3. maanantai Martin Luther Kingin päivä Martin Luther King Jr. päivä
Helmikuun 3. maanantai presidentin päivä Presidentin päivä George Washingtonin syntymäpäivä
Toukokuun viimeinen maanantai Kaatuneiden muistopäivä muistopäivä
4. heinäkuuta Itsenäisyyspäivä itsenäisyyspäivä
Syyskuun 1. maanantai Vappu Vappu
2. maanantai lokakuussa Columbuksen päivä Columbuksen päivä Löytöpäivä
11. marraskuuta veteraanien päivä veteraanien päivä


Keittiö

Alkaen 1600- ja 1700-lukujen englantilaisen keittiön perinteistä sekoitettuna joihinkin Amerikan intiaanien kulinaarisiin perinteisiin , amerikkalainen keittiö on muuttunut merkittävästi viimeisen kolmen vuosisadan aikana, ja siitä on tullut synteesi kulinaarisista perinteistä eri puolilta maailmaa, jossa yhdistyvät eri siirtolaiskulttuurien keittiöt :

Perinteinen ja tunnetuin amerikkalainen aamiainen on pekonia ja munia, pannukakkuja (pannukakkuja) vaahterasiirapin kera sekä leipäpaahtoleipää tai voileipiä (esimerkiksi maapähkinävoita ja hilloa ) [80] . Yhdysvallat on maissihiutaleiden koti , joita käytetään yleisesti maidon kanssa. Juomiin kuuluu kahvi ja appelsiinimehu.

Lounas on yleensä erittäin kevyt ja sisältää salaatteja, pastaa tomaattikastikkeella, pikaruokaa ja erilaisia ​​voileipiä.

Illallinen on melko tiheä ja monipuolinen. Ensimmäinen tarjoillaan yleensä keittojen tai liemien kanssa. Toinen on liha- ja siipikarjaruokia, makkaraa tai mereneläviä. Koristeeksi käytetään kaikenlaisia ​​vihanneksia (maissi, parsa, kukkakaali, peruna jne.).

Amerikkalaiset kuluttavat hyvin vähän leipää ja muita jauhotuotteita. Jälkiruoat ovat erittäin kysyttyjä (hedelmät kermavaahdolla, kakut, muffinit, keksit).

Juomista suosittuja ovat erilaiset hedelmämehut, virvoitusjuomat, samoin kuin kahvi (usein suurella kerma-, maito- ja sokerimäärällä) ja jäätee , joka tarjoillaan yleensä ilman sokeria, mutta sitruunalla. Puolet maan väestöstä juo vähintään yhden kupillisen kahvia päivässä .

Amerikkalaiset pitävät alkoholijuomista parempana Kalifornian viinejä, bourbonia , rommia tai paikallisia oluita (kuten juurioluita ).

Kirjallisuus, filosofia

1700-luvulla ja 1800-luvun alussa amerikkalaista kirjallisuutta muovasivat englantilainen ja eurooppalainen kirjallisuus . Nathaniel Hawthorne , Edgar Allan Poe , Mark Twain , Henry David Thoreau ja runoilija Walt Whitman olivat 1800- luvun puolivälin ja toisen puoliskon merkittävimpiä kirjailijoita . Emily Dickinson , joka oli elämänsä aikana lähes tuntematon, tunnustetaan nyt Amerikan tärkeimmäksi runoilijaksi.

Romaanit, jotka vangitsevat kansallisen kokemuksen ja luonteen perustavanlaatuisia piirteitä – kuten Herman Melvillen Moby Dick (1851), Mark Twainin Huckleberry Finnin seikkailut (1885) , Francis Scott Fitzgeraldin Suuri Gatsby (1925) ja Harper Lee 's To Kill a Mockingbird (1960) - voidaan oikeutetusti kutsua "suureksi amerikkalaiseksi romaaniksi" [82] .

11 Yhdysvaltain kansalaista on saanut kirjallisuuden Nobelin , mukaan lukien Toni Morrison vuonna 1993. William Faulkner , Ernest Hemingway ja John Steinbeck mainitaan usein 1900-luvun vaikutusvaltaisimpina kirjailijoina.

Transsendentalistit, joita johtivat Thoreau ja Ralph Waldo Emerson , loivat ensimmäisen suuren amerikkalaisen filosofisen liikkeen. Sisällissodan päätyttyä Charles Sanders Peirce ja myöhemmin William James ja John Dewey olivat johtajia pragmatismin kehittämisessä.

1900-luvulla W. W. O. Quinen ja Richard Rortyn sekä myöhemmin Noam Chomskyn työ toi analyyttisen filosofian amerikkalaisen filosofisen tiedeyhteisön eturintamaan. John Rawlsin ja Robert Nozickin työ johti poliittisen filosofian renessanssiin .

Musiikki

Afroamerikkalaisen musiikin rytmiset ja lyyriset suunnat, jotka ovat saaneet vahvasti vaikutteita amerikkalaisesta musiikista yleensä, poikkeavat eurooppalaisista perinteistä. Elementtejä folk-idiomeista, kuten bluesista ja vanhasta musiikista, lainattiin ja kehitettiin suosituiksi genreiksi maailmanlaajuisen yleisön keskuudessa. Jazzin kehittivät muusikot, kuten Louis Armstrong ja Duke Ellington 1900-luvun alussa. Countrymusiikki ilmestyi 1920-luvulla ja rhythm and blues 1940- luvulla .

Elvis Presley ja Chuck Berry olivat rock and rollin "pioneereja" 1950-luvun puolivälissä. 1960-luvulla ulkopuolisesta Bob Dylanista tuli yksi Amerikan tunnetuimmista lauluntekijöistä, ja James Brown johti "funkin" kehittämistä. Muu amerikkalainen musiikki viime aikoina sisältää sellaisia ​​musiikkigenrejä kuin "hip-hop" ja house-musiikki.

Amerikkalaiset poptähdet, kuten Elvis Presley, Michael Jackson ja Madonna , ovat tulleet maailmankuuluiksi; samoin kuin nykytaiteilijat, kuten Taylor Swift [85] , Britney Spears , Katy Perry ja Beyoncé ; sekä hip-hop-artistit Jay-Z , Eminem . Metallican , Eaglesin ja Aerosmithin kaltaisten rock-yhtyeiden kappaleet ovat yksi maailman myydyimmistä .

taide

Erityisen panoksen Yhdysvaltojen kuvataiteeseen antoivat:

Yhdysvalloissa on erittäin rikas kokoelma amerikkalaista taidetta Museum of Modern Artin kokoelmassa.[ missä? ] , Solomon Guggenheim -museo New Yorkissa (tällä museolla on sivuliikkeitä Las Vegasissa, Venetsiassa, Berliinissä, Espanjassa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, Meksikossa ja Liettuassa), Hirshhorn-museo Washingtonissa, Museum of Modern Art San Franciscossa. Rikkaimmat ulkomaisen taiteen näytekokoelmat ovat esillä Metropolitan Museum of New Yorkissa, Art Institute of Chicago, Boston Museum of Fine Arts; sekä San Franciscon, Philadelphian ja Houstonin museoissa [87] .

Elokuva

Hollywood on yhdysvaltalaisen elokuvan tärkein symboli. Maailman ensimmäinen elokuva esitettiin New Yorkissa vuonna 1894 käyttämällä Thomas Edisonin Kinetoscopea . Vuonna 1895 esitettiin toinen elokuva, myös New Yorkissa. Yhdysvallat oli maa, jossa äänielokuva kehittyi parhaiten seuraavina vuosikymmeninä . 1900-luvun alusta lähtien Yhdysvaltain elokuvateollisuus on "perustettu" Hollywoodiin, jossa suurin osa elokuvista on tuotettu. Mutta jo 2000-luvulla niiden elokuvien määrä, joita ei tehdä siellä, on lisääntynyt.

Tällä hetkellä elokuvastudioita on useita. Tunnetuin niistä:

Tunnetuimpia sarjakuvastudioita Yhdysvalloissa ovat Walt Disney Pictures , Pixar ja DreamWorks Animation [88] .

Amerikkalaisen elokuvan historian tunnetuimpia ohjaajia ovat John Ford ja John Huston .

Urheilu

Amerikkalainen jalkapallo on USA:n suosituin urheilulaji. Sitä johtaa National Football League (NFL). Sillä on korkein keskimääräinen kävijämäärä kaikista muista lajeista. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa katsovat amerikkalaista jalkapalloa. Baseball on julistettu Yhdysvaltojen kansallisurheilulajiksi 1800-luvun lopulta lähtien. Koripallo , jalkapallo ja jääkiekko  ovat maan johtavia ammattilaisjoukkuelajeja [89] . Jalkapallo ja koripallo yrittävät houkutella suuren yleisön. Vuonna 1994 maa isännöi MM-kisoja, ja miesten jalkapallomaajoukkue pääsi 1/8 MM-kisoista. Naisten joukkue on voittanut naisten maailmanmestaruuden kolme kertaa. Ammattiurheilun markkinat Yhdysvalloissa ovat noin 69 miljardia dollaria, mikä on noin kaksi kertaa enemmän kuin kaikissa Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan maissa yhteensä [90] .

Yhdysvallat on isännöinyt 8 olympialaisia. Maa on voittanut kesäolympialaisissa 2 400 mitalia, enemmän kuin mikään muu; ja 281 - talvella (toinen sija Norjan jälkeen). Suosituimpia yksilölajeja ovat golf ja autokilpailu , erityisesti NASCAR [91] .

Joukkomedia

Televisio- ja radiolähetykset

Yhdysvaltain neljä päälähetystoiminnan harjoittajaa ovat:

Kaapeli-TV tarjoaa satoja eri yhteiskuntaryhmille suunnattuja kanavia. Amerikkalaiset kuuntelevat radio-ohjelmia keskimäärin kaksi ja puoli tuntia päivässä. Vuonna 1998 Yhdysvaltain radioasemien määrä kasvoi 4 793:een; ja FM-asemia on jopa 5 662. Lisäksi Yhdysvalloissa on 1 460 julkista radioasemaa.
Suurin osa näistä asemista on yliopistojen ja valtion viranomaisten omistamia ja niitä rahoitetaan julkisilla tai yksityisillä varoilla. National Public Radio rekisteröitiin helmikuussa 1970 Public Broadcasting Act 1967 -lain mukaisesti. Siellä on sen televisiovastaava, PBS . NPR ja PBS toimivat toisistaan ​​riippumatta.

Lehdistö

Tunnettuja valtakunnallisia sanomalehtiä ovat The New York Times , USA Today ja The Wall Street Journal . Sanomalehdet perustuvat pääasiassa mainos- ja tilaustuloihin. Harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta sanomalehdet Yhdysvalloissa ovat yksityisessä omistuksessa tai suurten ketjujen, kuten Gannett tai McClatchy, omistamia, jotka omistavat kymmeniä tai jopa satoja sanomalehtiä. Suurissa kaupungeissa on usein "vaihtoehtoisia viikkolehtiä" päivälehtien lisäksi (esimerkiksi New Yorkissa The Village Voice ja Los Angelesissa LA Weekly ).

koulutus

Koulutus Yhdysvalloissa on suurelta osin julkista, sitä valvotaan ja rahoitetaan kolmella tasolla: liittovaltion, osavaltion ja paikallishallinnon tasolla. Siellä on julkinen koulujärjestelmä. Korkeakoulut - enimmäkseen yksityiset - houkuttelevat perustutkinto- ja jatko-opiskelijoita kaikkialta maailmasta.

Yhdysvalloissa lukutaitoaste on 97 %, mutta vuoden 2003 väestönlaskennan mukaan vain 84,6 %:lla 25-vuotiaista ja sitä vanhemmista oli lukiokoulutus; 52,5 %:lla on korkea-asteen koulutus ja 27,3 %:lla kandidaatin tutkinto .

Vuodesta 2012 lähtien maassa opiskeli lähes 12 miljoonaa opiskelijaa, joista noin 740 tuhatta on ulkomaalaisia. Opetuksen pääkieli on englanti , paitsi Puerto Ricossa , jossa virallinen kieli on espanja .

Tiede

Yhdysvallat on ehdoton johtaja Nobel-palkittujen määrässä. Vuodesta 2012 lähtien 331 Nobel-palkintoa on myönnetty Yhdysvaltain kansalaisille .

Yhdysvallat on myös johdonmukaisesti johtavassa asemassa T&K -investoinneissa : vuonna 2011 maan osuus maailmanlaajuisista menoista tällä alalla oli 34 prosenttia. Julkinen ja yksityinen sektori käyttivät 405,3 miljardia dollaria, mikä oli 2,7 prosenttia maan BKT:sta [92] .

terveydenhuolto

Elinajanodote Yhdysvalloissa on noussut vuoden 1990 75,2 vuodesta 79,8 vuoteen [94] [95] . Yhdysvalloissa kasvava liikalihavuusongelma ja kansanterveyden paraneminen muissa maissa ovat myötävaikuttaneet maan elinajanodotteen laskuun vuodesta 1987 lähtien, jolloin se sijoittui 11. sijalle maailmassa [96] . Lihavuusluvut Yhdysvalloissa ovat muiden maiden korkeimpia [97] .

Noin kolmannes Yhdysvaltain aikuisväestöstä on lihavia ja toinen kolmasosa ylipainoisia [98] . Lihavuuden ilmaantuvuus on teollisuusmaiden korkein, ja se on yli kaksinkertaistunut viimeisen 25 vuoden aikana [99] . Lääketieteen ammattilaiset tunnustavat lihavuuteen liittyvän tyypin 2 diabeteksen epidemiaksi [100] . USA:n imeväiskuolleisuus on 5,8 promillea ja se on 56. sijalla 225 maan joukossa [101] .

Vuonna 2010 sepelvaltimotauti , keuhkosyöpä , aivohalvaus , krooninen obstruktiivinen keuhkosairaus ja auto-onnettomuudet muodostivat eniten menetettyjä elinvuosia Yhdysvalloissa. Alaselkäkipu, masennus , tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, niskakipu ja ahdistuneisuus muodostavat eniten terveysongelmista johtuvia menetettyjä vuosia. Haitallisimpia riskitekijöitä olivat huono ruokavalio, tupakointi, liikalihavuus, korkea verenpaine, korkea verensokeri , vähentynyt fyysinen aktiivisuus ja alkoholin käyttö. Alzheimerin tauti , huumeiden väärinkäyttö, munuaissairaus , syöpä ja kaatumiset aiheuttavat suurimman määrän ylimääräisiä elinvuosia, jotka ylittävät vuonna 1990 saadun kuolleisuuden asukasta kohden [95] . Teini-ikäisten raskauksien ja aborttien määrä on Yhdysvalloissa huomattavasti korkeampi kuin muissa länsimaissa, erityisesti mustien ja latinalaisamerikkalaisten keskuudessa [102] .

Yhdysvallat on maailman johtava lääketieteen innovaatio. Lääkäreille vuonna 2001 tehdyn tutkimuksen mukaan Yhdysvallat on toteuttanut tai edistänyt merkittävästi yhdeksää kymmenestä tärkeimmästä lääketieteellisestä innovaatiosta vuoden 1975 jälkeen, kun taas Euroopan unioni ja Sveitsi ovat yhdessä edistäneet viittä niistä [103] . Vuodesta 1966 lähtien amerikkalaiset ovat saaneet enemmän lääketieteen Nobel-palkintoja kuin kaikkien muiden maiden tiedemiehet yhteensä. Vuosina 1989–2002 yksityisiin bioteknologiayrityksiin sijoitetun rahan määrä Yhdysvalloissa oli neljä kertaa suurempi kuin Euroopassa [104] . Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä kuluttaa paljon enemmän kuin mikään muu valtio, sekä asukasta kohden että prosentteina BKT:sta [105] .

Yhdysvalloissa sairausvakuutus on julkisen ja yksityisen sektorin tarjoama, eikä se ole yleinen. Vuonna 2014 13,4 prosentilla maan väestöstä ei ollut sairausvakuutusta [106] . Vakuutamattomien ja alivakuutettujen kansalaisten aihe on yksi maan tärkeimmistä poliittisista kysymyksistä [107] [108] . Vuonna 2006 Massachusettsista tuli ensimmäinen osavaltio, joka otti käyttöön yleisen sairausvakuutuksen [109] . Vuoden 2010 alussa hyväksytyllä liittovaltion lailla olisi voitu luoda lähes yleinen sairausvakuutus valtakunnallisesti vuoteen 2014 mennessä, mutta lakiesitys ja sen lopullinen vaikutus ovat edelleen kiistanalainen [110] [111] .

Armeija

Vuodelle 2020 Yhdysvaltain asevoimat ovat maailman taisteluvalmiimpia [112] , sijoittuen ensimmäiselle sijalle maailman vahvimpien armeijoiden joukossa, Yhdysvaltain armeijabudjetti vuodelle 2020 oli 684,6 miljardia dollaria [113] . Asevoimiin kuuluvat:

Huhtikuussa 2007 asevoimien vakinaisissa yksiköissä palveli 1 426 700 henkilöä  ja reservijoukoissa 1 458 500 henkilöä [114] .

Rikollisuus

Rikollisuus Yhdysvalloissa on vähentynyt joka vuosi vuodesta 1991 lähtien, jolloin tehtiin lähes 15 miljoonaa rikosta, mukaan lukien 24 700 murhaa (9,8 murhaa 100 000 asukasta kohti). Vuonna 2014 rikosten määrä putosi 9 miljoonaan, joista 14 249 oli murhia (4,5 murhaa 100 000 asukasta kohti) [115] .

Bureau of Justice Statisticsin vuoden 2009 mukaan vankien määrä asukasta kohti Yhdysvalloissa oli 502 per 100 000 asukasta. Vuonna 2009 vankien kokonaismäärä oli 1,6 miljoonaa [116] .

Vuoteen 2012 mennessä vankien määrä oli kasvanut 2,2 miljoonaan ihmiseen, mikä on maailmanennätys (100 000 Yhdysvaltain kansalaista kohti on 730 vankia) [117] [118] .

Prison Policy Initiativen mukaan maaliskuussa 2020 lähes 2,3 miljoonaa ihmistä on vankiloissa [119] , mikä on noin 0,7 prosenttia Yhdysvaltain väestöstä.

Huomautuksia

Kommentit
 1. Ei ole olemassa de jure virallista kieltä. Joillakin alueilla eteläisissä osavaltioissa käytetään lisäksi (de facto) espanjaa , Louisianassa - ranskaa , Havaijilla - virallisesti - Havaiji : CIA Handbook  (englanniksi) . Arkistoitu alkuperäisestä 28. kesäkuuta 2012.
 2. Ilman riippuvaisia ​​alueita
 3. Eri kartografit laskevat maan kokonaispinta-alan eri tavoin, sekä toissijaisten alueiden kanssa että ilman
Lähteet
 1. 1 2 Maailman atlas: Tarkimmat tiedot / Hankkeen johtajat: A. N. Bushnev, A. P. Pritvorov. - Moskova: AST, 2017. - S. 78. - 96 s. - ISBN 978-5-17-10261-4.
 2. Americana. Englanti-venäläinen kieli- ja kulttuurisanakirja / G. V. Chernovin toimituksella ja yleisellä valvonnalla . - Polygram, 1996. - 1186 s. - ISBN 5-87264-040-4 .
 3. Yhdysvallat  . _ CIA - The World Factbook. Haettu 21. huhtikuuta 2013. Arkistoitu alkuperäisestä 28. kesäkuuta 2012.
 4. 1 2 3 4 Raportti valituille maille ja aiheille . Haettu 29. tammikuuta 2021. Arkistoitu alkuperäisestä 5. helmikuuta 2021.
 5. Encyclopedia Britannica , Yhdysvallat  artikkeli . Arkistoitu alkuperäisestä 29. heinäkuuta 2012. ".
 6. Sotilaallinen tasapaino 2020. - s. 45
 7. Maailman ydinvoimien asema . Arkistoitu 18. kesäkuuta 2015 Wayback Machinessa . Federation of American Scientists, toukokuu 2020.
 8. Sotilaallinen tasapaino 2020. - s. 46.
 9. Yhdysvaltain ja maailman väestökello (linkki ei saatavilla) . Yhdysvaltain väestönlaskentatoimisto. Haettu 26. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 23. kesäkuuta 2017. 
 10. Global Wealth Databook 2016 (linkki ei saatavilla) . Credit Suisse Research Institute . Haettu 26. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 21. syyskuuta 2017. 
 11. Keskimääräiset vuosipalkat, 2013 USD:n ostovoimaparteet ja 2013 kiinteät hinnat . OECD . Haettu 26. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 23. kesäkuuta 2017.
 12. Yhdysvaltain työntekijöiden maailman tuottavin , CBS News (11. helmikuuta 2009). Arkistoitu alkuperäisestä 2. lokakuuta 2013. Haettu 26. kesäkuuta 2017.
 13. Valmistus, arvonlisäys (nykyinen US$) . Maailmanpankin avoin data . Maailmanpankki. Haettu 26. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 6. heinäkuuta 2017.
 14. World Economic Outlook -tietokanta, huhtikuu 2015 . Kansainvälinen valuuttarahasto . Haettu 26. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 1. heinäkuuta 2017.
 15. Maailman sotilasmenojen suuntaukset, 2013 (linkki ei saavutettavissa) . Tukholman kansainvälinen rauhantutkimuslaitos (huhtikuu 2014). Käyttöpäivä: 26. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 4. tammikuuta 2015. 
 16. Cohen, 2004: History and the Hyperpower
  BBC, huhtikuu 2008: Maaprofiili: Yhdysvallat
  Tutkimustulon maantieteelliset suuntaukset . Tutkimustrendit. Haettu 26. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 27. heinäkuuta 2017.
  Tieteellisten tulosten 20 parasta maata . Open Access -viikko. Haettu 26. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 30. kesäkuuta 2017.
  Myönnetyt patentit . Euroopan patenttivirasto. Haettu 26. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 21. kesäkuuta 2017.
 17. Ian Bremmer. Nämä ovat 5 syytä, miksi Yhdysvallat on edelleen maailman ainoa supervalta . Aika (28. toukokuuta 2015). Haettu 26. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 24. kesäkuuta 2017.
 18. Amerikan yhdysvaltojen maaprofiili . BBC News (10. tammikuuta 2012). Haettu 26. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 20. kesäkuuta 2017.
 19. Sider, 2007 , s. 226.
 20. DeLear, Byron (4. heinäkuuta 2013) Kuka loi 'Yhdysvallat'? Mysteerillä voi olla kiehtova vastaus . Arkistoitu 2. huhtikuuta 2017 Wayback Machineen Alkuperäinen teksti  (englanniksi)[ näytäpiilottaa] Historioitsijat ovat pitkään yrittäneet määrittää tarkalleen, milloin nimeä "Yhdysvallat" käytettiin ensimmäisen kerran ja kuka… …Tämä uusin löytö tulee kirjeestä, jonka Stephen Moylan, Esq., kirjoitti Col. Joseph Reed Manner-armeijan päämajasta Cambridgessä, Massachusettsissa Bostonin piirityksen aikana. Kaksi miestä asuivat Washingtonin luona Cambridgessa, Reedin ollessa Washingtonin suosikki sotilassihteeri ja Moylanin roolissa Reedin poissaolon aikana. Christian Science Monitor (Boston, MA).
 21. Touba, Mariam (5. marraskuuta 2014) Kuka loi lauseen "Amerikan Yhdysvallat"? Et ehkä koskaan arvaa . Arkistoitu 8. marraskuuta 2014 Wayback Machinessa Alkuperäinen teksti  (englanniksi)[ näytäpiilottaa] Täällä, 2. tammikuuta 1776, seitsemän kuukautta ennen itsenäisyysjulistusta ja viikkoa ennen Painen Common Sense -julkaisun julkaisemista , Stephen Moylan, kenraali George Washingtonin virkaatekevä sihteeri, sanoo: "Haluaisin kovasti jatkaa täysillä. ja runsaasti valtaa Amerikan yhdysvalloista Espanjaan hakeakseen ulkomaista apua asian hyväksi New Yorkin historiallisen seuran museo ja kirjasto
 22. Fay, John (15. heinäkuuta 2016) Unohdettu irlantilainen, joka antoi nimen "Yhdysvallat" . Arkistoitu 9. elokuuta 2016 Wayback Machinessa "NY Historical Societyn mukaan Stephen Moylan oli mies, joka oli vastuussa aikaisimmasta dokumentoidusta ilmaisun "Yhdysvallat" käytöstä. Mutta kuka oli Stephen Moylan?" IrishCentral.com
 23. "Virginian asukkaille", kirjoittanut A PLANTER. Dixon ja Hunter's. 6. huhtikuuta 1776 Williamsburg, Virginia. Kirje sisältyy myös Peter Forcen American Archives  (englanniksi)  julkaisuun. — Voi. 5 , ei. 1287 . Arkistoitu alkuperäisestä 19. joulukuuta 2014.
 24. 1 2 3 Safire, 2003 , s. 199.
 25. Mostert, 2005 , s. kahdeksantoista.
 26. Doug Brokenshire. Washingtonin osavaltion paikannimet  (neopr.) . - Caxton Press, 1996. - s. 49. - ISBN 978-0-87004-562-2 . Arkistoitu 2. huhtikuuta 2017 Wayback Machineen
 27. Greg, 1892 , s. 276.
 28. G. H. Emerson, The Universalist Quarterly and General Review , Voi. 28 (tammikuu 1891), s. 49, lainattu julkaisussa Zimmer, Benjamin. Elämä näissä, tässä Yhdysvalloissa . University of Pennsylvania – Language Log (24. marraskuuta 2005). Käyttöpäivä: 5. tammikuuta 2013. Arkistoitu alkuperäisestä 20. helmikuuta 2008.
 29. Wilson, Kenneth G. (1993). Columbia Standard American Englanti opas . New York: Columbia University Press, s. 27-28. ISBN 0-231-06989-8
 30. Census.gov  . _ Arkistoitu alkuperäisestä 16. toukokuuta 2012.
 31. 1 2 The 2012 Statistical Abstract The National Data Book. Väestö: Esivanhemmat, Kotona puhuttu kieli . Arkistoitu alkuperäisestä 14. marraskuuta 2012.
 32. Havaijin perustuslaki  . Arkistoitu alkuperäisestä 23. toukokuuta 2012.
 33. ↑ Ensimmäinen muutos : CRS Annotated Constitition  . Arkistoitu alkuperäisestä 5. elokuuta 2012.
 34. US Stands Alone in sen Embrace of Religion  (englanniksi)  (linkki ei ole käytettävissä) . Pew Global Attitudes -projekti . Arkistoitu alkuperäisestä 21. elokuuta 2011.
 35. Yhdysvallat - Ihmiset - Uskonnot  (englanniksi)  (linkki, jota ei voi käyttää) . Haettu 19. toukokuuta 2008. Arkistoitu alkuperäisestä 26. joulukuuta 2018.
 36. Amerikan muuttuva uskonnollinen maisema, Liite B: Protestanttisten kirkkokuntien luokittelu . Pew Research Center. Haettu 17. helmikuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 5. joulukuuta 2021.
 37. Amerikan Yhdysvallat  / Tarkhov S. A., Telnova N. O. et al. // Great Russian Encyclopedia  : [35 nidettä]  / ch. toim. Yu. S. Osipov . - M .  : Suuri venäläinen tietosanakirja, 2004-2017.
 38. Taulukko kristittyjen määrästä prosentteina kokonaisväestöstä maittain . Arkistoitu 11. toukokuuta 2017 Wayback Machinessa . Pew Research Center.
 39. Kirkkojen maailmanneuvosto. Ortodoksinen kirkko Amerikassa . Haettu 17. helmikuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 18. helmikuuta 2019.
 40. Ortodoksinen kirkko Amerikassa  // Great Russian Encyclopedia  : [35 nidettä]  / ch. toim. Yu. S. Osipov . - M .  : Suuri venäläinen tietosanakirja, 2004-2017.
 41. 1 2 Bruttokansantuote. Neljäs vuosineljännes ja vuosi 2021 (ennakkoarvio) . Talousanalyysitoimisto . Talousanalyysitoimisto. Haettu 25. elokuuta 2018. Arkistoitu alkuperäisestä 27. tammikuuta 2022.
 42. Työvoimatilastot nykyisestä väestötutkimuksesta . Bureau of Labor Statistics (19. joulukuuta 2018). Käyttöpäivä: 19. joulukuuta 2018. Arkistoitu alkuperäisestä 10. helmikuuta 2013.
 43. Työllisyystilanne – marraskuu 2018 . Bureau of Labor Statistics . Bureau of Labor Statistics (7. joulukuuta 2018). Haettu 19. joulukuuta 2018. Arkistoitu alkuperäisestä 6. lokakuuta 2009.
 44. Kuluttajahintaindeksi – marraskuu 2018 . Bureau of Labor Statistics (marraskuu 2018). Haettu 19. joulukuuta 2018. Arkistoitu alkuperäisestä 28. elokuuta 2018.
 45. McCarthy, Niall U.S. Köyhyystaso laskee taantumaa edeltäneelle alhaiselle tasolle (infografiikka  ) . Forbes (13. syyskuuta 2019). — ”Vuonna 2018 Yhdysvaltain virallinen köyhyysaste oli 11,8 % <...>. Ensimmäistä kertaa 11 vuoteen köyhyystaso on huomattavasti alhaisempi kuin vuonna 2007, vuotta ennen kuin Yhdysvallat koki viimeisintä taantumaa." Haettu 29. maaliskuuta 2020. Arkistoitu alkuperäisestä 10. tammikuuta 2020.
 46. Kuukausikatsaus Yhdysvaltain julkisesta velasta . Treasury Direct (30.11.2018). Haettu 19. joulukuuta 2018. Arkistoitu alkuperäisestä 12. maaliskuuta 2020.
 47. Flow of Funds -tilit Yhdysvalloissa (linkki ei saatavilla) . Yhdysvaltain keskuspankki (16. syyskuuta 2011). Haettu 13. marraskuuta 2011. Arkistoitu alkuperäisestä 16. marraskuuta 2011. 
 48. CIA - The World Factbook - Maiden vertailu:: Kansallinen tuote . Arkistoitu alkuperäisestä 28. kesäkuuta 2012. // CIA; CIA:n luokituksessa Yhdysvallat on toinen, josta on vähennetty Euroopan unioni, joka ei ole maa
 49. Macr J Parry - Yhdysvaltain osuus maailman BKT:sta on pysynyt vakaana viimeiset 40 vuotta  (englanniksi)  (linkki ei ole käytettävissä) . Arkistoitu alkuperäisestä 19. helmikuuta 2012.
 50. Yhdysvaltain talous- ja tilastohallinto - Julkaistut raportit  (englanniksi)  (linkki, jota ei voi käyttää) . Arkistoitu alkuperäisestä 19. helmikuuta 2012.
 51. US Bureau of Economic Analysis - Julkaistut raportit  (englanniksi)  (linkki ei saatavilla) . Arkistoitu alkuperäisestä 19. helmikuuta 2012.
 52. Yhdysvaltain suosituimmat talousindikaattorit.  (englanniksi)  (linkki ei ole käytettävissä) . Arkistoitu alkuperäisestä 10. heinäkuuta 2011.
 53. Uutiset - Yhdysvallat menettää johtajuutensa: kuka korvaa sen? . Arkistoitu alkuperäisestä 18. syyskuuta 2012.
 54. Henkilökohtaiset kulutusmenot / Bruttokansantuote | Fred | St. Louis Fed . fred.stlouisfed.org. Haettu 29. maaliskuuta 2020. Arkistoitu alkuperäisestä 12. huhtikuuta 2016.
 55. Fuller, Thomas Idässä monet EU:n työsäännöt eivät päde . International Herald Tribune (15. kesäkuuta 2005). Arkistoitu alkuperäisestä 16. kesäkuuta 2005.
 56. Guiltford, Gwynn . Eeppinen valmistusvirhe, joka on maksanut amerikkalaisille miljoonia työpaikkoja , Quartz  (3. toukokuuta 2018). Arkistoitu alkuperäisestä 3.4.2020. Haettu 29.3.2020.
 57. 1 2 Kostyunina G. M. Pohjois-Amerikan integraatio: 20 vuotta myöhemmin // Bulletin of MGIMO University. - 2015. - nro 2 (41). - s. 238
 58. US Debt Clock.org . Arkistoitu alkuperäisestä 11. syyskuuta 2017.
 59. Valtionvelka, yhteensä (% BKT:sta) | Data (downlink) . data.worldbank.org. Haettu 22. huhtikuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 22. huhtikuuta 2019. 
 60. Kaaviokirja: Suuren laman perintö . Budjetin ja politiikan painopisteiden keskus (12. maaliskuuta 2013). Haettu 27. maaliskuuta 2013. Arkistoitu alkuperäisestä 8. huhtikuuta 2015.
 61. Yhdysvaltain budjettialijäämän dynamiikka . Arkistoitu alkuperäisestä 6. heinäkuuta 2012. Valkoisen talon verkkosivuilla
 62. Yhdysvaltain talous lyhyesti . Yhdysvaltain osasto valtio, kansainväliset tiedotusohjelmat. Arkistoitu alkuperäisestä 12. maaliskuuta 2008.
 63. Maissi . Yhdysvaltain viljaneuvosto. Haettu 13. maaliskuuta 2008. Arkistoitu alkuperäisestä 12. tammikuuta 2008.
 64. ISAAA Brief 39-2008: Tiivistelmä – kaupallistettujen bioteknologian/muuntogeenisten viljelykasvien maailmanlaajuinen tila: 2008 15. Kansainvälinen palvelu maatalouden bioteknologian sovellusten hankintaan. Haettu 16. heinäkuuta 2010. Arkistoitu alkuperäisestä 18. elokuuta 2018.
 65. Griboedova I. A. Maailman elintarvikejärjestelmän analyysi ja sopeutuminen Valko-Venäjän tasavallassa // Taloudelliset ja sosiaaliset muutokset: tosiasiat, suuntaukset, ennusteet. - 2015. - nro 1 (37). - S. 204
 66. ↑ 1 2 Yhdysvaltain talous . Arkistoitu alkuperäisestä 3. heinäkuuta 2016.
 67. George Mason University, Mescatus Center - Infrastruktuurikulut ovat lisääntyneet viimeisen 10  vuoden aikana . Arkistoitu alkuperäisestä 27. lokakuuta 2012.
 68. GINOVUS - Infrastructures for Economic Growth and Business Success  (eng.)  (pääsemätön linkki) . Arkistoitu alkuperäisestä 14. lokakuuta 2012.
 69. CIA Factbook - Maailman maat tieverkon  pituuden mukaan . Arkistoitu alkuperäisestä 19. marraskuuta 2015.
 70. CIA Factbook - Maailman maat rautatien  pituuden mukaan . Arkistoitu alkuperäisestä 27. heinäkuuta 2009.
 71. CIA Factbook - USA: Lentokenttien määrä, joissa on kovat  kiitotiet . Arkistoitu alkuperäisestä 8. tammikuuta 2016.
 72. CIA Factbook - USA: Päällystämättömien  kiitotiellisten lentokenttien määrä . Arkistoitu alkuperäisestä 15. lokakuuta 2012.
 73. The Guardian - Maailman 100 parasta lentokenttää: hahmoteltu, sijoittuva ja kartoitettu  (englanniksi)  (linkki ei ole käytettävissä) . Arkistoitu alkuperäisestä 14. lokakuuta 2012.
 74. Hofstra University - Geography of Transport Systems  (englanniksi)  (linkki ei saatavilla) . Arkistoitu alkuperäisestä 14. lokakuuta 2012.
 75. 1 2 Mitä on Yhdysvaltain sähköntuotanto energialähteittäin?  (englanniksi) . Energy Information Administration , Yhdysvaltain energiaministeriö (13. kesäkuuta 2014). Haettu 4. helmikuuta 2015. Arkistoitu alkuperäisestä 6. helmikuuta 2015.
 76. 1 2 Tärkeimmät maailman energiatilastot  2014 . OECD , IEA (2014). Haettu 4. helmikuuta 2015. Arkistoitu alkuperäisestä 6. helmikuuta 2015.
 77. 1 2 3 Khlopov O. A. B. Obaman hallinnon energiapolitiikan ulkopoliittisia näkökohtia // Moskovan osavaltion alueyliopiston tiedote. - 2015. - nro 2. - s. 6
 78. Yhdysvaltain LNG-vienti merkitsee käännekohtaa markkinoilla . Arkistoitu alkuperäisestä 9. elokuuta 2017.
 79. Kongressin johtajat sopivat 40 vuoden öljynvientikiellon kumoamisesta . Arkistoitu alkuperäisestä 15. syyskuuta 2017.
 80. Mitä Amerikassa on aamiaiseksi? . Arkistoitu alkuperäisestä 21. elokuuta 2017. BBC , 15.08.2014
 81. Amerikkalainen klassinen kirjallisuus (periodointi) . englishstory.ru. Haettu 3. kesäkuuta 2016. Arkistoitu alkuperäisestä 6. kesäkuuta 2016.
 82. ↑ 12 Emily Dickinson. Bloom, Harold . - 1999. - Broomall, PA: Chelsea House. s. 9, 1999. - ISBN ISBN 0-7910-5106-4 .
 83. Buell, Lawrence. Suuren amerikkalaisen romaanin tappamaton unelma: Moby-Dick testitapauksena." - American Literary History 20. - s. 132-155.
 84. Biddle, Julian. Mikä oli kuumaa!: Viisi vuosikymmentä popkulttuuria Amerikassa. New York . - 2001. - ISBN ISBN 0-8065-2311-5 .
 85. http://www.tennessean.com/story/entertainment/music/2015/09/24/taylor-swift-teen-idol-biggest-pop-artist-world/72744548/ . Haettu 2. kesäkuuta 2016. Arkistoitu alkuperäisestä 22. joulukuuta 2020.
 86. Janson, Horst Woldemar; Janson, Anthony F. Taiteen historia: länsimainen perinne. Prentice Hall -ammattilainen. - 2003. - 955 s. - ISBN ISBN 978-0-13-182895-7 .
 87. Moran, Eugene V. Kansan englannin ja amerikkalaisen kirjallisuuden historia. Nova Publishers. - 2002. - 228 s. - ISBN ISBN 978-1-59033-303-7 .
 88. http://www.hollywoodreporter.com/news/john-landis-rails-studios-theyre-659222 . Arkistoitu alkuperäisestä 3. maaliskuuta 2015.
 89. Chris Smith. Major League Soccerin arvokkaimmat  joukkueet . Forbes. Haettu 20. huhtikuuta 2019. Arkistoitu alkuperäisestä 21. syyskuuta 2014.
 90. https://www.reuters.com/article/us-pwcstudy-idUSN1738075220080618 . Arkistoitu alkuperäisestä 12. elokuuta 2017.
 91. https://web.archive.org/web/20140309053431/http://www.harrisinteractive.com:80/vault/Harris%20Poll%205%20-%202014%20Fave%20Sport_1.16.14.pdf (ei käytettävissä) ) . Arkistoitu alkuperäisestä 9. maaliskuuta 2014. 
 92. Maailmanlaajuiset T&K-kulut  (  linkki ei saavutettavissa) . Arkistoitu alkuperäisestä 19. helmikuuta 2012.
 93. Ronald Reagan UCLA Medical Center Yhdysvaltain viiden parhaan sairaalan joukossa . CBS Los Angeles (17. heinäkuuta 2012). Haettu 25. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 5. tammikuuta 2017.
 94. Maiden vertailu: Elinajanodote syntymähetkellä . Maailman faktakirja . CIA. Haettu 23. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 20. tammikuuta 2016.
 95. 1 2 Murray, Christopher JL Yhdysvaltain terveydentila, 1990–2010: Tautien, vammojen ja riskitekijöiden taakka  // JAMA  :  Journal. - 2013. - 10. heinäkuuta ( nide 310 , nro 6 ). - s. 591-608 . doi : 10.1001 / jama.2013.13805 . — PMID 23842577 . Arkistoitu alkuperäisestä 25. heinäkuuta 2013.
 96. Ewen MacAskill. USA putosi maailman odotetun eliniän luokituslistaa . The Guardian (13. elokuuta 2007). Haettu 23. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 24. toukokuuta 2017.
 97. Meksikon liikalihavuus ylittää Yhdysvaltojen, tehden siitä Amerikan lihavimman maan . Huffington Post . Arkistoitu alkuperäisestä 10. helmikuuta 2015.
 98. Ylipainon ja liikalihavuuden esiintyvyys aikuisten keskuudessa: Yhdysvallat, 2003–2004 . Tautien valvonta- ja ehkäisykeskukset, kansallinen terveystilastokeskus. Haettu 23. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 12. joulukuuta 2010.
 99. Schlosser, Eric. Fast Food Nation  (uuspr.) . - New York: Perennial, 2002. - S.  240 . — ISBN 0-06-093845-5 .
 100. Pikaruoka, keskushermoston insuliiniresistenssi ja liikalihavuus . Valtimoskleroosi, tromboosi ja verisuonibiologia . Amerikan Sydänyhdistys. Haettu 23. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 3. heinäkuuta 2011.
 101. Maiden vertailu: imeväiskuolleisuus . Maailman faktakirja . CIA. Haettu 23. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 11. huhtikuuta 2014.
 102. Tietoja teiniraskaudesta . Tautientorjuntakeskus. Haettu 24. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 24. kesäkuuta 2017.
 103. Tuottavuuskäyrän taivutus: Miksi Amerikka johtaa maailmaa lääketieteen innovaatioissa . Cato-instituutti. Haettu 23. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 6. heinäkuuta 2017.
 104. Tyler Cowen. Yhdysvaltain huonot pisteet terveydenhuollossa eivät mittaa nobeleja ja innovaatioita . New York Times (5. lokakuuta 2006). Haettu 23. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 1. heinäkuuta 2017.
 105. Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä: maailman paras vai vain kallein? (linkki ei saatavilla) . Mainen yliopisto. Haettu 23. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 9. maaliskuuta 2007. 
 106. Jenna Levy. Yhdysvalloissa vakuuttamaton korko on 13,4 % . Gallup (8. lokakuuta 2014). Arkistoitu alkuperäisestä 15. joulukuuta 2014.
 107. Abelson, Reed. Alivakuutettujen määrä on nousussa, tutkimustulokset . New York Times (10. kesäkuuta 2008). Haettu 24. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 1. heinäkuuta 2017.
 108. Blewett, Lynn A. et ai. Kuinka paljon sairausvakuutus riittää? Alivakuutuksen käsitteen tarkastelu   // Lääkärinhoidon tutkimus ja katsaus : päiväkirja. - 2006. - Joulukuu ( osa 63 , nro 6 ) - s. 663-700 . - ISSN 1077-5587 . - doi : 10.1177/1077558706293634 . — PMID 17099121 .
 109. Fahrenthold, David A. Mass. Laki vaatii terveysturvaa . The Washington Post (5. huhtikuuta 2006). Haettu 25. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 24. toukokuuta 2017.
 110. Terveydenhuoltolaki 54 % suosii terveydenhuoltolain kumoamista . Rasmussen raportoi. Haettu 25. kesäkuuta 2017. Arkistoitu alkuperäisestä 3. toukokuuta 2017.
 111. Keskustelu ObamaCaresta kiihtyy korkeimman oikeuden maamerkin Fox News -päätöksen  (29. kesäkuuta 2012) jälkeen. Arkistoitu alkuperäisestä 24. syyskuuta 2015. Haettu 25. kesäkuuta 2017.
 112. The Military Balance 2020, s.45
 113. The Military Balance 2020, s. 21
 114. Mene armeijaan. Urat ja työpaikat (linkki ei saatavilla) . Arkistoitu alkuperäisestä 21. elokuuta 2011. 
 115. Yhdysvaltain rikollisuusluvut 1960-2014 . Arkistoitu alkuperäisestä 23. kesäkuuta 2012.
 116. Oikeustilastoviraston lehdistötiedote (linkki ei saatavilla) . Arkistoitu alkuperäisestä 18. syyskuuta 2012.  , 21. joulukuuta 2010
 117. Koko maailma - vankiloiden asukasluku 100 000:ta asukasta kohden  (englanniksi)  (linkki ei ole käytettävissä) . Arkistoitu alkuperäisestä 20. lokakuuta 2012.
 118. Yhdysvalloissa vankiloita enemmän ihmisiä kuin missään muussa maassa: Päivän kaavio  (englanniksi)  (linkki ei ole käytettävissä) . Arkistoitu alkuperäisestä 20. lokakuuta 2012.
 119. Joukkovankeus: The Whole Pie  2020 . Haettu 19. maaliskuuta 2022. Arkistoitu alkuperäisestä 19. lokakuuta 2021.

Kirjallisuus

Linkit